Beure, més sa que ser abstemi

photo 1274260571972 1 0

Els bevedors moderats gaudeixen de millor salut que els no bevedors i que els grans bevedors, encara que això no es pugui atribuir directament al consum d’alcohol, segons un estudi francès. L’endocrinòleg Boris Hansel (Hospital Pitié-Salpêtrière, París), va dirigir l’estudi publicat a la revista European Journal of la nutrició clínica.
El seu equip va analitzar les dades clíniques i de laboratori dels prop de 150.000 adults (97.406 homes i dones 52.367) que van completar una avaluació mèdica al Centre de Recerca Clínica a París entre 1999 i 2005. L’edat mitjana va ser de 47,6 anys per als homes i 47 per a les dones.
En aquesta població, 13,7% homes i el 23,9% eren no-bevedors. L’estudi va mostrar que el consum d’alcohol augmenta amb l’edat. Amb l’excepció dels menors de 30 anys, on el vi era la beguda més consumida. IMC (índex de massa corporal), factors de risc per a les malalties cardiovasculars, l’estrès, la depressió, la capacitat respiratòria: aquests indicadors són millors en les persones que beuen moderadament (al voltant de dos gots al dia) que els que no beuen o beuen molt.
Però altres indicadors, poc o gens considerats en anteriors estudis d’observació, també són millors entre els bevedors moderats, com el nivell d’activitat física, i sobretot la situació socio-professional. “No hi ha cap raó per creure que l’alcohol augmenta el nivell socio-professional”, deia Dr Hansel.
“El que veiem aquí clarament és que els bevedors moderats són persones que també tenen un estil de vida saludable”, diu aquest especialista en la prevenció cardiovascular.
“El consum moderat d’alcohol és un marcador d’una millor condició social, un millor estil de vida, un marcador de la salut, a priori,” diu ell.
Entre les possibles hipòtesis, les diferències en estils de vida, semblen determinants. “Malgrat tot, un alt executiu no viu en absolut de la mateixa manera que un treballador”, deia Dr Hansel. El control del consum d’alcohol també podria ser evidència d’una herència genètica, i una major capacitat per manejar l’addicció.
El treball dels metges a París “no acaba el debat” gairebé apassionat a França sobre el suposat paper protector d’un consum raonable d’alcohol, especialment de vi.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut