Carchelo 2000, Congelar un vi

 
 

carchelo+2000

Jornada de portes obertes a l’escola de Viticultura i enologia Mercè Rossell, a Espiells, Sant Sadurní de Noia. Gent del vi i companys de promoció. Tastem la nova anyada de l’escola i anem a dinar. Porto un vi amb una ampolla tapada, i entre sommeliers i enòlegs el tastem a cegues. Tots estan d’acord en que pel seu color – un vermell cirera picota de ribet blavós-, és tracta d’un vi jove, sense fusta, que pot recordar un maceració carbònica, per la seva expressió de fruita vermella i negra fresca. Pel que fa a l’anyada de la collita, es decanten per un 2010 o un 2009. Destapo l’ampolla i és un Carchelo 2000, un vi jove, maceració carbònica de la DO Jumilla. Tots es queden amb la cara desencaixada, alguns es posen les mans al cap. Un vi del 2000 jove, amb aquest color i aquesta fruita??!!!!   Com pot ser!? Com ha aguantat? Aquest vi hauria d’estar totalment caigut, de color teula i amb aromes maderitzats, oxidats, recordant a un vi ranci!
 
Normalment, tot sol tenir una explicació, més o menys lògica.
A principis de l’any 2001, a classe de sumilleria amb el professor Jordi Carbonell, durant una classe de tast, ens va apuntar una idea, que jo vaig recollir i posar en pràctica.
Vaig comprar una ampolla de vi, un Carchelo 2000, que feia poc que havia sortit al mercat, i la vaig posar al congelador. I allà es va quedar. I va passar el temps.  
I Aquest cap de setmana, 10 anys després, he tret l’ampolla del congelador i l’hem tastat a cegues. Resultat: durant 10 anys, a -18ºC, el vi s’ha mantingut aturat en el temps, sense madurar, sense evolucionar, sols patint una lleugera precipitació de material colorant i de sals minerals. Ha estat sorprenent per a tots.
Per a què ha servit aquest experiment? Suposo que per a res, però he rigut una estona, veient la cara que en feien alguns en destapar l’ampolla i comprovar-ne l’anyada.   
Vol fer un tast de vins a cegues? t’ho podem organitzar a la teva mida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content