Gin Show Barcelona

gin+show

L’empresa Drinks Marketing Group, ha organitzat a l’hotel W de Barcelona una presentació de diferents ginebres i tòniques, les quals han experimentat darrerament un fort interès al mercat, posant de moda un combinat clàssic que, fins fa poc, era consumit per una minoria. Actualment, Espanya ocupa la segona posició el ranking mundial de consum de ginebra, trobant Filipines en primera posició.

A la presentació, es van poder tastar 35 Gins diferents i 4 tòniques. A banda de les tècniques d’elaboració de la ginebra, més o menys destil·lada o rectificada, i amb més o menys botànics infusionats, cal fixar-se en l’origen del destil·lat (grà o fruita) i en la destil·leria que l’ha fet.
Moltes marques conegudes del mercat, surten de la mateixa destil·leria, amb un mateix alcohol de base, amb una lleugera personalització a l’hora de fer la infusió amb els diferents botànics.
Una ginebra és un alcohol producte d’una fermentació, que pot ser de gra (blat de moro, civada, mill, blat, ordi), de fruita (raïm, pomes, etc.) i d’altres (patates, melasses, etc.). Aquest alcohol es destil·la, fraccionant caps, cors i cues, d’on es desestimen els caps i les cues, i es queden amb la porció central, anomenada cors. En aquest alcohol, s’hi afegeixen els elements que conformaran l’aroma de la ginebra ( principalment baies de ginebró, flors, espècies exòtiques, pells de cítrics, herbes aromàtiques, etc, etc). Aquests elements poden ser afegits per infusió o per arrossegament de vapor.       
De les ginebres tastades,  sols n’hi ha una que es distingeix per sobre de la resta i és la Gin elaborada per  William Chase. Petita destil·leria familiar localitzada a uns 200km a l’oest de Londres, a Hereford, població coneguda per la raça de vedella de carn de qualitat que rep el mateix nom.
William Chase és l’única destil·leria que controla tot el procés, des de la plantació fins al producte acabat, i sols obté alcohol del producte de la seva granja, unes 400 Ha, dedicades al conreu de pomes (per a fer ginebra) i patates (per a fer vodka). Per a la seva ginebra utilitza 10 botànics diferents, ginebró, coriandre, Angèlica, regalèssia, Orrico, pell de taronja i de llimona, llúpol, flor de saüc i pomes Bramley. Es pot dir que és l’única destil·leria de “finca” que existeix,  distinció que li concedeix un innegable prestigi entre els connaisseurs.
La resta de ginebres, queden a distància, però en destacaré algunes que vaig trobar interessants:
 
Bluecoat, ginebra procedent de Pensilvania, EUA, feta en honor als soldats casaques blaves. Està elaborada amb alcohol de grà, que trobem en nas, juntament amb records de pell de taronja. Lleugera amargor en boca.
209, procedent de California, EUA. A la seva composició hi trobem 14 botànics, l’alcohol base és de gra de blat de moro, rebaixada amb aigua d’una glacera de nevada. En nas es mostra anisada, cítrics i certa dolçor.
Hoxton, procedent de Londres. Composta per  6 botànics, un d’ells el coco, que domina moltíssim en nas. En rebaixar la temperatura de la ginebra, es perd la potència del coco i apareixen fragàncies cítriques. Curiós i diferent.
Gin mare, procedent d’Espanya, amb botànics mediterranis olives, alfàbrega, farigola, romaní, que destaquen en nas, fent-la realment, uns aromes mediterranis reconeixibles i propers.
La famosa G`Vine florasionG`Vine nuasion. Dues gins elaborades amb alcohol a partir de raïm de la varietat ugni blanc. La G`Vine florasion destaca pel seu nas floral, flor blanca de vinya, i la – G`Vine nuasion es mostra més vegetal i picant en nas, per la seva infusió de gingebre i cardamom.
Hendrick’s, suau i elegant, una bona opció.
7d, procedent d’anglaterra, segons ells una ginebra evolutiva, o sigui, que per l’addició de clorofil·la per dur en la seva composició, això fa que la ginebra evolucioni de mica en mica a la copa i els aromes es vagin obrint i succeint.
Citadelle, procedent de França, és la meva ginebra preferida, per la seva complexitat i delicadesa en nas.  
La resta de ginebres de la mostra varen ser: Nº3 London Gin, Bayswater London dry gin, Beefeter 24, Get Black Pink gin – Get black blue gin – Blue Ribbon, Dragons gin, Mombasa, Master’s, Martin Miller’s Gin, Rives, BOE – Brecon – Pink 47 – Edinburgh – The Duke – Geranium, William Chase, Elderflower – Heather, Bombay Saphire, Port of Dragons
 
Tònica
Pel que fa a la tònica, crec que aquesta no ha d’intervenir gaire al gust del combinat; cal que el carbònic que contingui (que pot ser endogen o exogen), sigui de bombolla petita i no agressiva. Aquest despreniment de carbònic ajuda a aixecar els aromes del destil·lat.  Les marques que es varen poder tastar varen ser  Nordic Mist, Abbondio, INDI&co, 1724. Abbondio un tònica italiana, amb un toc dolcenc, molt suau, i sobretot destaco la tònica INDI&co, de bombolla fina, lleugera amargor, notes especiades ja que en la seva composició hi trobem Kalinji, kewra, cardamom, pell de taronja de Sevilla i llima.

Si voleu fer un taller de gintònics, aquí us ho podem arreglar.

 
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content