Begudes energètiques i alcohol

begudes+energetiques

És una de les tendències de les nits dels caps de setmana: barrejar alcohol amb begudes energètiques. Un nou estudi, publicat a la revista Alcoholism: Clinical&Experimental Research, demostra que aquesta combinació pot augmentar els riscos associats a la ingesta exclusiva d’alcohol.

Van escollir a 56 universitaris nord-americans amb edats entre els 21 i 33 anys. De forma aleatòria van ser assignats a quatre grups: uns van prendre només alcohol, altres ho van combinar amb begudes energètiques, alguns van ingerir aquestes consumicions i altres una beguda inactiva a manera de placebo. Els investigadors van observar els seus comportaments després de beure i els van demanar que exposessin els seus sentiments i sensacions sobre el seu nivell d’estimulació, sedació, capacitats sensorials i grau d’intoxicació.
Tots els que havien begut tenien menor control sobre els seus impulsos, però, els que van prendre el còctel de begudes creien tenir més domini que aquells que només havien ingerit alcohol, la qual cosa augmenta el risc que realitzin actes com conduir en estat d’embriaguesa. Això es deu, segons conclouen, a un significatiu augment de l’estimulació que es dona en aquest grup específic.
Cal subratllar que aquestes consumicions tenen alts nivells de cafeïna, fins a tres i quatre vegades més que una beguda de cola. Aconsegueixen emmascarar els efectes de l’alcohol i enganyar al consumidor, fent-li creure que no està tan afectat o tan begut i que, per tant, podria continuar prenent unes copes més o fer tasques per a les quals no està preparat, com posar-se al volant.
Seria recomanable posar en les begudes energètiques una etiqueta d’advertència que digui que no haurien de barrejar-se amb l’alcohol“, diu Cecile Marczinski, professora de la Universitat de Kentucky (EUA). Aposta, a més, per informar la població dels seus efectes a curt i llarg termini sobre la seva salut.
Segons els metges, els qui són més sensibles a la cafeïna poden patir alteracions en la freqüència cardíaca i la tensió arterial. Si la beguda energètica també conté taurina (un aminoàcid), poden presentar arrítmies i taquicàrdies. A llarg termini, el consum d’aquest tipus de begudes pot provocar malalties greus, com tumors, fetge gras, hepatitis o cirrosi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content