Tast de la Setmana. Rueda.

Aquesta setmana hem fet un tast de vins de Verdejo, de la DO Rueda.
vols fer un tast de vins diferent. Te l’organitzem!
 
Per a fer vins blancs a Rueda, les varietats autoritzades són la verdejo, Sauvignon Blanc, Viura i Palomino fino.
El consell regulador classifica els vins en:
Rueda Verdejo: elaborat amb un 85% mínim de vi Verdejo, amb una graduació mínima de 11,5 °.
Rueda: Vi elaborat amb un 50% mínim de la varietat Verdejo.
Rueda Sauvignon: amb un mínim del 85% de la varietat Sauvignon Blanc. mínim de 11º.
Rueda Espumoso: Segona fermentació en ampolla i un mínim de 9 mesos de criança en ampolla. Segons siguin Secs o Semisecs s’elaboraran amb un mínim del 50% de raïm Verdejo i si són Brut o Brut Nature s’elaboraran amb un mínim del 85% de raïm Verdejo. Mínim de 11,5°.
Rueda Dorado: Vi de licor, sec, obtingut per criança oxidativa. Ha de romandre en roure, com a mínim, els dos últims anys immediatament anteriors a la seva comercialització. Graduació no inferior a 15 °.
 
Aquesta setmana hem tastat a cegues 10 vins de la zona.
 
cata+vinos+rueda+tast+vins+r
 
JF Lurton 2010.                                                                                    Preu: 7,89€
Jacques i François Lurton, fills d’André Lurton (Châteaux Bonnet, La Louvière, Dauzac …), són la cinquena generació d’una de les famílies amb més renom de la viticultura de Bordeus. En el transcurs dels últims 20 anys, han sabut guanyar-se una reputació pròpia, després d’haver recorregut molts quilòmetres a través de tot el món buscant nous reptes, les millors finques i les condicions més idònies per al cultiu de la vinya.
 
Martivilli verdejo 2010                                                                        Preu: 6,35€
Celler Angel Lorenzo Cachazo, realitzen la primera elaboració de vins l’any 1988, encara que la família té una llarga tradició vitivinícola. Els avis i besavis ja cuidaven les seves vinyes per produir raïm amb el qual posteriorment elaboraven vi a les seves antigues bodegues subterrànies.
 
José Pariente 2010, Bodegas Dos Victorias                                         Preu: 9,20€
Victoria Pariente i Victoria Benavides són les ànimes del projecte. “Jose Pariente” és un vi 100% verdejo, procedent de la vinya de la família, de 23 anys d’antiguitat, ubicat al terme municipal de Rueda.
 
Basa 2010, 85% Verdejo, Viura i Sauvignon Blanc.                              Preu: 7,30€
Pablo Eguzkiza i Telmo Rodríguez, decidiren crear la “Compañia de vinos Telmo Rodríguez”, centrada en la utilització únicament de varietats autòctones de zones originals. Elaboren vins en diferents zones d’Espanya com Cigales, Rioja, Galícia, Ribera de Duero, Toro, Àvila, Màlaga, Alacant i Rueda.
 
Marques de Riscal 2010, Verdejo (85%) Viura (15%)                       Preu: 7,75€
A principis de la dècada dels setanta Marquès de Riscal, amb l’assessorament de Emile Peynaud prenen la decisió d’elaborar vins blancs, i desprès de 2 anys de proves, es decidires per Rueda.
 
El perro verde 2011. Bodegas Lorenzo cahazo.                                   Preu: 7,50€
Aquest és uns dels vins del projecte personal de vins de línia blanca (vins per encàrrec) de Quim Vila, propietari de Vilaviniteca, tenda de vins situada a Barcelona.
 
Ossian 2009. Ossian vides y vinos.                                                       Preu: 19,00€
100% Verdejo, de vinyes centenàries prefiloxeriques. Verema manual, rigorosa taula de selecció. Vinificació amb raïms sencers, sense desrapar i amb un premsat molt suau, utilitzant només els mostos de flor. Fermentat amb llevats autòctons. Criança en fusta francesa, de les quals un 20% noves, 40% d’un vi, i 40% de dos vins per completar una criança de nou mesos d’estil borgonyó, amb batonnage sobre les seves mares.
 
Quinta apolonia 2010, Bodega Belondrade y Lurton.                           Preu: 11,25€
Es tracta d’un acoblament de dos vins diferents de varietal verdejo. El primer està elaborat amb el raïm de les vinyes més joves del celler i està fermentat lentament en dipòsits d’acer inoxidable. El segon (gairebé un terç del cupatge), és un vi envellit durant 3 mesos sobre les seves mares, en botes de roure francès. És un vi que surt com a VT de Castilla.
 
Shaya 2010. Bodegas y viñedos shaya habis                                         Preu: 7,95€
Al sud-oest de la província de Segòvia, dins de la DO Rueda , aquest celler disposa de vinyes de verdejo molt velles, baix rendiment, ceps plantats en vas i en sòls sorrencs (molts encara amb peu franc). L’enòloga Belinda Thompson, del celler australià Crawford River (Victoria), s’ocupa de la direcció tècnica.
 
Menganito 2010. Viñedos de nieva, verdejo 100%.                             Preu: 5,95€
Aquest és uns dels vins del projecte personal de vins de línia blanca (vins per encàrrec) de la distribuïdora de vins cuveé 3000, situada a Barcelona. Els vi està elaborat pel celler Viñedos de nieva SL, verdejo 100%.
 
D’entre ells destaco el vi José Pariente, tot i ser un 2010, es va oferir molt expressiu en nas, de fet va ser el més expressiu de tots els vins tastats, mostrant-se dens, exòtic, fresc, tropical, i amb una boca llarga i molt agradable. Una molt bona opció com a vi jove de la Zona, com a aperitius i per entrants lleugers.
Pel que fa als vins amb fusta, destaco el Quinta Apolonia, nas de fruita madura (fruita dessecada, préssec, mel, mantega), records fumats i minerals, complex, amb perfil untuós en boca, i molt persistent. Un vi per menjars més potents, i per beure’l amb calma.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content