Tast de la Setmana, Bierzo.

040120121292+tast
Aquesta setmana hem fet un tast de vins del Bierzo, on hem pogut veure els diferents estils que poden trobar a la Zona.  
La comarca del Bierzo se situa al nord-oest de la província de Lleó i dins de la comunitat autònoma de Castella i Lleó.
 
Les varietats autoritzades a la DO Bierzo són mencia i garnatxa tintorera en negres i Godello, Doña blanca, Palomino i Malvasia en blanques.
Tipus de vi
1.Blancs. De l’any. Elaborats amb les varietats, Godello i Palomino. entre 10 i 13 graus.
2.Negres Joves. De l’any. Elaborats com a mínim amb el 70% de Mencía i amb graduacions alcohòliques entre 11 i 14 graus. .
3.Vells sense Criança. Amb barems analítics determinats i en què ha de figurar l’anyada.
4.Rosats. Procedents de raïm negre (amb un 50% de Mencía), o de mescles de raïm negre i blanc. Graduació alcohòlica entre 11 i 14 graus.
5.Criances. Amb una criança mínima de dos anys dels quals, sis mesos estaran en bótes de roure de capacitat inferior a 1.000 lts.
6.Reserves. Romandran dotze mesos en bota de roure i 24 més en ampolla en total tres anys. Els blancs i rosats romandran sis mesos en bota de roure i divuit mesos en ampolla en total dos anys.

Pittacum 2007, Viñedos y bodegas Pittacum                                       9.95€

 
La filosofia de Viñedos y bodegas Pittacum és clara: crear vins amb personalitat sense renegar del caràcter que els imprimeix la varietat Mencía, la zona i el clima. Trien només les vinyes velles de 50 a 80 anys d’edat, ubicades en sòls pobres i amb produccions controlades. Fa una criança de 6 mesos en fusta.
Jarabe de Almazcara, Bodegas Almázcara Majara, S.L.                  17.95€
Javier Alvarez Alvarez , Manuel Benito Otero Vuelta (enologia), Raúl Garcia Magan. Projecte personal de Javier Alvarez, directiu d’una multinacional, afincat a catalunya. 8 mesos de fusta, 13000 ampolles.
Dominio de tares cepas viejas, viñedos y bodegas dominio de tares 14.00€
Vinyes de 60 anys que creixen en terrasses i vessants amb sòls de grava i pissarra fèrrica. Criança en botes de roure francès (Allier i Nevers) i americà (Missouri i Virgínia), de torrats lleugers, mig i fort, d’1 a 2 anys d’ús, on realitzarà la fermentació malolàctica i envelliment durant nou mesos.
Dargo 2009. Raúl Perez                                                                      8.30€
Dins d’un projecte anomenat Geografias Liquidas, és una aposta per l’expressió neta de varietats autòctones en diferents llocs d’Espanya. Es ven com a vi de taula i no llueix l’etiqueta de la DO Bierzo, tot i que la base són vinyes de Valtuille de Abajo. Vi sense fusta, pura fruita.
Lalama 2007, Dominio de Bibei                                                         15.89€
DO Ribera Sacra, mencia, brancellao i garnatxa tintorera. Enologia a carrec de Sara Perez. 20 mesos en fusta i 18 en ampolla abans de sortir al mercat. Vinyes d’edat entre 5 i 100 anys, producció molt baixa, terrenys franco arenosos. Exposició oest.
Petalos del bierzo, Descendientes de J.Palacios                                  13.00€
Corullón és terra de turons, de vessants de pissarra antiga, i de raïm mencía, un entorn privilegiat que Ricardo Pérez Palacios i Álvaro Palacios van descobrir el 1999.
Vinya repartida en gairebé 200 parcel·les, plantades de ceps vells de gran qualitat i en sòls molt empinats, que Ricardo i Álvaro cultiven per mètodes biodinàmics.
Lagar do Caxan, Bodega antonio José Silvia Broco                              3.95€
Elaborat per Silvia broco, procedent de mencia de vinyes de setanta anys de la població Villafranca del Bierzo, ha estat 12 mesos en fusta francesa.
El Castro del Valtuille, bodegas y viñedos Castro Ventosa                  13.26€
Celler familiar ubicada a Valtuille de Abajo, a la comarca del Bierzo. Són unes 300 parcel·les sobre diferents sòls i diferents orientacions garantint així la diversitat organolèptica dels vins. Al voltant del 80% de la vinya, d’unes 60 hectàrees, té més de 50 anys.
Losada, losada vinos de Finca                                                               12.99€
El vi bàsic per descobrir el perfil d’elegància que Losada aporta al nou Bierzo en una elaboració molt fàcil de gaudir, vinyes velles de mencia en suaus vessants d’argila. Criança de 10 mesos en botes de roure francès i americà.
cuatro pasos, Martin Codax                                                                    6.35€
Quatre finques: Otero, Hornija, Corullón i Valtuille formen quatre referents geogràfics que defineixen el caràcter de la seva gent i la peculiar forma de conrear les seves vinyes. 100% Mencía , vinyes de més de 80 anys, procedents de sòls pissarrosos situats en zones altes de la comarca del Bierzo, amb una criança de 2 mesos.
D’entre tots ells va destacar el vi de Lagar de Caxan, un vi teòricamnet modest, de fet el més econòmic del tast, un vi de 3,95€. En nas es va mostrar molt net, floral i fresc amb una fruita vermella molt marcada, acompanyada d’uns suaus records de la seva criança en fusta. Va ser la sorpresa del tast i el vi més valorat per a tots. En segon lloc, va destacar el vi Dardo fet per a en Raúl Perez, i el Dominio de Tares amb una fusta molt marcada.
El vi Lalama mostrava signes d’un possible TCA, amb un nas rar i evolucionat. Li haurem de donar una altra oportunitat en posteriors tastos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut