Pancho Campo, ex MW, deixa el vi

pancho+campo+mw
La notícia queia a través de la xarxa social Twitter a la tarda del 3 de maig.
 
Membres de l’Institute of Masters of Wine (IMW) com Tim Atkin i Jeannie Cho Lee ‘tuitejaven’ el brevíssim anunci, dues línies i mitja, que la directora d’aquesta institució, Siobhan Turner, acabava de penjar a la seva pàgina web: “En vista de la renúncia de Pancho Campo com a membre del IMW, la investigació sobre les seves suposades infraccions del Codi de Conducta de l’Institut ha acabat”.
El periodista que més de prop va perseguir aquestes infraccions, el britànic Jim Budd, afegia que segons el IMW Campo es dedicarà a organitzar esdeveniments “musicals i esportius”, i que l’informe del IMW, que ara no veurà la llum, proposava la seva suspensió o expulsió.
Acabava així una breu, sonora i molt polèmica carrera com a figura mundial del vi. Una carrera avalada (“Pancho Campo MW”) per la seva pertinença a aquest institut creat en el seu dia per l’altre temps pròsper sector comercial del vi a la Gran Bretanya per assegurar la competència dels comerciants i els durs exàmens cap candidat espanyol havia sobrepassat anteriorment.
Campo, extenista d’origen xilè, era un home sense passat en el món del vi, ni com tastador ni com a professional, quan va tornar a Espanya procedent de Dubai, on havia marxat per muntar una escola de tenis i havia iniciat una carrera d’organitzador d’esdeveniments musicals. Aviat va començar a organitzar simposis dedicats al vi i el canvi climàtic, en què des de l’inici participaven destacats membres del IMW. Va fundar un programa de promoció internacional del vi espanyol, Spanish Wine Education, que li va valer un altre soci important: l’ICEX.
La biografia oficial de Campo en el web de la seva empresa, The Wine Academy of Spain, informa de com adquirir els seus coneixements: “Va realitzar cursos d’enologia, viticultura i màrqueting a la Universitat de Califòrnia-Davis (Estats Units) entre 2005 i 2007”. I el 2008 aprovava els exàmens d’accés al IMW que altres candidats espanyols, destacats professionals com Joaquín Gálvez o Sergi Ferrer-Salat no han superat. (Pedro Ballesteros ho va aconseguir més recentment).
La polèmica va envoltar a Campo des del començament. En el seu primer gran esdeveniment sobre canvi climàtic, a Barcelona, va criticar durament als cellers espanyols per no haver-se inscrit, denunciant la seva indiferència mediambiental. El seu següent gran esdeveniment va ser el Wine Future Rioja, amb Robert Parker de convidat d’honor.
La seva relació amb Parker es va intensificar des de llavors, i el crític nord-americà va confiar a Campo l’organització de tots els detalls de les visites del seu nou col·laborador dedicat als vins d’Espanya, Jay Miller. Miller ja venia precedit d’una aurèola de controvèrsia per la generositat amb què va entrar en acció atorgant notes perfectes de 100 punts a vins espanyols i per l’assumpte del Sierra Cache 2005, un vi de Jumilla que va cobrir d’elogis, però del que unes partides molt mediocres van envair les botigues nord-americanes.
Però la major polèmica, la que ha acabat amb les carreres de Miller i de Camp, sorgia la tardor passada en anar sortint a la superfície una sèrie de correus electrònics, relacionats tant amb els vinos de Múrcia com amb els de Madrid, en els que s’acreditava que Campo demanava importants sumes de diners (entre 20.000 i 40.000 euros) als cellers o als seus consells reguladors abans d’organitzar les seves visites. Oficialment, el nord-americà només cobrava per unes classes magistrals a títol personal, no de crític de ‘The Wine Advocate’, però com els tastos per a aquesta publicació i les classes coincidien, va quallar la impressió que les unes condicionaven les altres.
Després d’anunciar la dimissió de Miller, Parker va encarregar la seva pròpia investigació a una coneguda agència de detectius. Els seus resultats exoneraven Miller de qualsevol sospita de delicte penal, però no aclarien tots els inconvenients d’ordre ètic a l’actuació d’ambdós personatges.
font: elmundovino
 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content