el vi millora l’equilibri a les persones grans

vigood
Investigadors de la Universitat de Duquesne a Pittsburgh, Estats Units, han descobert que l’anomenada resveratrol, en el vi negre, podria ser clau per a la gent gran a l’hora de millorar el seu equilibri i evitar les relliscades i caigudes que comencen a proliferar a partir de determinada edat.
Així es desprèn dels resultats publicats en el congrés de la Societat Química Americana que s’està celebrant a Philadelphia, després dels quals s’està més a prop de desenvolupar nous productes naturals que permetin a les persones de la tercera edat viure més anys de forma segura i productiva.
Augmenta la qualitat de vida d’una persona gran i disminueix el seu risc d’hospitalització per relliscades i caigudes“, ha explicat Jane Cavanaugh, autora de l’estudi, que recorda que un de cada tres nord-americans d’aquestes edats tenen algun tipus de dificultat per caminar o per guardar l’equilibri amb facilitat.
Aquests problemes de mobilitat són especialment comuns entre la gent gran que tenen malaltia de Parkinson i altres trastorns relacionats amb l’edat.
No obstant això, mentre que alguns medicaments poden ajudar a alleujar alguns d’aquests problemes en aquests pacients, encara no hi ha una teràpia similar per problemes d’equilibri en adults majors sans.
En aquest sentit, es van centrar en l’antioxidant resveratrol després que estudis previs demostressin que aquest pot ajudar a reduir la inflamació, el colesterol, el risc de malalties del cor i certs tipus de càncer i, potser, tenir alguns efectes antienvelliment en el cos.
Per determinar els seus efectes sobre l’equilibri i la mobilitat, Cavanaugh i el seu equip van alimentar a ratolins de laboratori joves i grans amb una dieta basada en resveratrol durant vuit setmanes.
Periòdicament, van sotmetre als rosegadors a una prova per mesurar la seva capacitat per mantenir l’equilibri caminant per una malla d’acer, comptant el nombre de vegades que cada ratolí va fer un pas en fals.
Al principi, els ratolins més vells tenien més dificultat de maniobra en l’obstacle, però, a la quarta setmana, els ratolins més vells van començar a cometre molts menys errors, al mateix temps que els ratolins joves.
Encara que no està clar com el resveratrol actua en el cos, l’equip de Cavanaugh trobar algunes pistes. En experiments de laboratori, van exposar les cèl·lules neuronals a un neurotransmissor anomenat dopamina, que en grans quantitats pot induir la mort cel·lular.
No obstant això, les neurones tractades amb resveratrol abans de ser exposat a la dopamina van sobreviure. En un examen més detallat, els investigadors van trobar que el resveratrol mitiga el dany causat pels radicals lliures d’oxigen, generat per la descomposició de la dopamina, i les vies de senyalització activades per proteïnes van aparèixer per promoure la supervivència cel·lular.
Malgrat els resultats obtinguts, Cavanaugh ha admès que el resveratrol té alguns inconvenients. Per exemple, és pobrament absorbit pel cos. De fet, es calcula que una persona d’uns 68 quilos hauria de beure gairebé 4 gots de vi negre al dia per absorbir suficient resveratrol per aconseguir els efectes beneficiosos.
És per això que la investigadora i el seu equip treballen en compostos artificials que imitin els efectes del resveratrol i siguin més biodisponibles per a l’organisme.
A més, també volen mesurar els nivells de l’antioxidant que penetren al cervell perquè, encara que els investigadors sospiten que els efectes són diminuts, aquest petit marge podria ser suficient per ajudar la gent gran a romandre ferms sobre els seus peus i evitar caigudes greus.
 
font: europapres
 
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content