Recuperen la varietat de raïm vinyater

Tot just queden 9 hectàrees de ceps de la varietat vinyater a tot Catalunya i 7,5 d’elles estan a l’Alt Camp. És una de tantes varietats que van quedar en l’oblit al dictat de les grans productores que exigeixen quantitat i portar els agricultors a optar per soques més comercials i importades.
Però un grup de petits productors, convençuts que en el propi hi ha la diferència amb la qual es pot competir en el mercat, han apostat per recuperar el vinyeter com una de les varietats que s’haurien d’incorporar a la Denominació d’Origen Tarragona.
Tècnics de l’Institut Català del Vi (Incavi) van visitar el dia 27-08-2012 la finca de Les Espelmes, a Puigpelat, on es conserva una vinya de vinyater que va ser plantada entre 1948 i 1952 i que el seu propietari Ramon Gavarró, ha conservat. «Vaig arribar a plantejar-me arrencar per contractar la subvenció, però em van fer veure que era un patrimoni natural de la zona».
Ara s’ha seleccionat una sèrie de soques que durant tres anys analitzaran els tècnics per a una vinificació que permetrà determinar la seva potencialitat. En cas de confirmar l’interès de la varietat, es podria incloure en la DO Tarragona, on entre altres també hi ha les d’ull de llebre, merlot, garnatxa, sumoll, Samsó o Cabernet Sauvignon per negres, o macabeu, Parellada, xarel·lo o chardonnay per a blancs.
La recuperació de la varietat vinyater va més enllà de l’elaboració d’un vi amb diferents matisos als habituals, si no que és el rescat de l’autòcton, que només es produeix a la zona i que marca diferències en un món globalitzat, amb tot el que pot representar en vendes o en atractiu de turisme enològic.
La globalització i la uniformitat de gustos dirigida des del mercat ha portat a oblidar varietats com el mateix vinyater, el xarel·lo rosat o el Trobat, amb prou feines  utilitzades. Un oblit que es va accentuar en la dècada dels setanta amb l’expansió del cava que preferia varietats com el macabeu o el xarel·lo, amb major rendibilitat per la quantitat i qualitats.
Les primeres ampolles amb vinyater es podrien tenir l’any que ve, encara que no per comercialitzar, sinó per conèixer la seva potencialitat. A partir d’aquí s’analitzarà les adaptacions, tractaments en fred o si té més interès en elaboracions monovarietals o en cupatge.
Ramon Gavarra assenyala que «s’ha de mirar al més proper i sempre els petits cellers són els que han d’innovar per trobar nous productes».

Si voleu fer un tast de vins, aquí us ho podem arreglar.

Font: diaridetarragona.com
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut