Visita a Celler Alta Alella, DO Alella

celler+alta+alella
El celler Alta Alella és un projecte de Josep Maria Pujol-Busquets que va néixer a principis dels anys noranta. La finca està situada a la zona agrícola del parc natural de la Serralada de Marina, entre els municipis d’Alella i Tiana, i té unes 17 hectàrees de vinya, plantades amb les varietats negres Pinot Noir, Syrah, Mataró, i Cabernet Sauvignon, i de varietats blanques tenen Pansa Blanca, Chardonnay, Muscat i Sauvignon Blanc, juntament amb altres varietats experimentals.
La finca es troba a dos km del Mediterrani, i les vinyes estan situades sobre costers i terrasses d’entre 100 i 250 m d’altitud, en un sòl de sauló, un dels factors que més marca els vins d’Alella. El sauló és un sòl acídic, amb nivells molt baixos de calcària activa, poca matèria orgànica i baixa retenció d’aigua.
Segons ens expliquen cada varietat està plantada en funció de l’orientació de la parcel·la. Així s’aprofita l’orientació a ponent, a fi i efecte d’aconseguir raïms molt madurs i d’alta graduació, aptes per a dolços i negres; mentre que l’orientació a llevant s’aprofita per obtenir raïms més aromàtics i florals, aptes per a vins més lleugers i de base cava. La propietat ha estat declarada i certificada ecològica des del seu origen.
Els vins tastats a la nostra visita varen ser:
Alta+alella
Lanius 2010, fet amb un cupatge de Pansa Blanca, Chardonay, Sauvignon Blanc, Viognier i Muscat. Un vi llaminer, fàcil de beure, ampli en boca, de bona acidesa.
Exeo 2010, fet amb un cupatge de Chardonnay i Viognier. És un vi Fermentat i criat en bota, on tot el vi està marcat per aquest aspecte.
Tastem un vi anomenat Blanc de neu, fet amb Pansa Blanca, Chardonnay i Viognier, amb una elaboració inspirada en l’ice wine alemanys. En el nostre cas el vi li faltava madurar i polir l’acidesa. Deixarem, doncs, passar un temps prudencial.
Passem al Cava i comencem amb un Privat nu 2010, fet 100% amb Pansa Blanca, i una criança mínima de quinze mesos, criat sense addició de SO2.  És un cava que se’ns mostra fresc, records vegetals amb una bombolla fina, amb uns tocs metàl·lics en boca.
El Mirgin 2008, és un cava fet amb Chardonnay que en part, ha estat en bota de fusta, amb vi de Pinot Noir de collita anterior. Trobem un producte madur, amb una certa oxidació, records de ferro rovellat i de sang, i amb un carbònic més present.
El PS Xtrem 2010, elaborat amb la varietat Petit Shiraz, trobem un vi fresc, expressiu, records de fruita vermella, amb un final tànnic.
Acabem amb un Dolç Mataró. Vi elaborat amb la varietat autòctona Mataró. És un vi dolç, amb records de fruita dessecada (panses, figues, prunes), amb un llarg final de boca, que convida a recrear-se en cada copa.
Uns vins marcats pel seu treball en celler, buscant treure uns productes molt personals.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content