Presentació de la DO Rias Baixas a Barcelona

Com cada any, s’ha fet una altra edició del saló de Rias Baixas a l’hotel casa Fuster Barcelona.

Una vintena de cellers amb els seus vins, presentant la nova anyada i alguna novetat.
A la DO Rias Baixas, hi distingim 5 subzones:
Val do Salnés: ocupa la península de les rías de Pontevedra y Arosa a la part baixa del riu Umia. La vinya es cultiva en petits turons que no superen els 100 m sobre el nivell del mar. El nom de Salnés prové de les salines explotades durant l’edat mitjana, que varen tenir un alt interès econòmic per les saladures de zones de peixos. Té l’orografia més plana de les 5 subzones, i és la més freda i humida per trobar-se al Nord i a la costa. Bàsicament  hi trobem monovarietals d’Albariño. 
O Rosal: assentada cap al sud, ocupant la ribera dreta de la desembocadura del Miño, està protegida al nord i a l’oest per les serres de A Grava i de O Galiñeiro, amb altituds superiors als 600 m. La comarca solcada per petits rius afluents del Miño en petites fondalades, amb altituds inferiors als 100 m sobre el nivell del mar, es troben les millors vinyes. Produeixen vins bastant més baixos en acidesa que els de Salnés. Els vins estan fets d’albariño i loureira. 
Condado de Tea: al marge dret del riu Miño, té les seves vinyes al sud protegides al nord i a l’est per la serralada Dorsal Gallega amb n altituds que assoleixen més de 1.000 m. És la zona més interior, de caràcter molt muntanyós, es considera la zona més càlida, ja que està més allunyada de la costa. Els seus vins tendeixen a ser més forts, i menys refinats. Hi trobem vins d’albariño i treixadura. 
Soutomayor: situada al fons de la ría de Vigo, a la desembocadura del Verdugo, durant un temps se li volia dir Fondo da ria. En temps anteriors a la Denominació d’Origen, era la zona on es podien trobar els millors, més afruitats i expressius albariños de cosecheiro de tota Pontevedra.
Sols hi trobem monovarietals d’albariño.
Ribeira do ulla: zona a la conca del riu Ulla, de paisatges de valls elevades a mesura que anem cap a l’interior. En aquesta zona, de recent creació, hi predominen els vins negres,
La DO actualment produeix uns 30 milions de litres.
Les varietats plantades dins la DO són:
varietats Preferents:
-Blanques: Albariña, Loureira blanca o Marqués, Treixadura i Caíña blanca.
-negres: Caíña tinta, Espadeiro, Loureira tinta i Sousón.
varietats Autoritzades:
-Blanques: Torrontés y Godello.
-negres: Mencía, Brancellao, Pedral y castañal.
 
Dels vins tastats, destaco els vins de Fefiñanes (Val do Salnés), sobretot el fefiñanes III año 2010, l’organistrum de Martin Codax (Val do Salnés), els vins de Bodegas Coto Redondo (Condado de Tea), interessants, amb un monovarietal de Pedral, i el vi Vicius 2010, de Viña Almirante (Val do Salnés).
Algunes novetats, poques, i una anyada, la 2012, correcte.
Vols fer un tast de vins blancs, un tast de vins negres, un tast de vins a domicili?
Contacta a info@xavierbassa.com.
 
 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content