Presentació Finos Palmas 2013, de González Byass

finospalmas paladarytomar
Els vins de Jerez són uns vins únics, especials,  irreproduïbles enlloc del món. Un tresor enològic, que tenim a prop, i del que malauradament, no en fem gaire cas. Llevat de la seva zona de producció on hi ha un consum local, a la resta de la península, el seu consum és molt puntual, llevat del PX, tot i que existeixen grans joies al mercat.
El passat dimecres dia 21 de novembre Bodegas Tío va Pepe presentar la seva nova col·lecció de Finos Palmas 2013 en un original tast, via streaming per a tot el món i des de 4 centres diferents, des del celler de González Byass, des del saló Miro de rambla Catalunya 125 de Barcelona, des de les oficines centrals de González Byass a Madrid i des de l’escola d’hostaleria de Sevilla, on s’havien convocat a 15 persones per a tastar en directe les quatre ampolles seleccionades. Amb un desplegament de mitjans important, amb un equip de més de 25 tècnics per a realitzar les connexions, l’acte de Barcelona va ser coordinat per paladar y tomar.
Palmas, és un terme aplicat a aquells finos de Jerez distingits per la seva netedat, finor i delicadesa en l’aroma. Existeixen quatre vins diferents i el nombre de Palmas és proporcional a la seva edat.
González Byass va recuperar fa tres anys aquesta tipologia de vins, pràcticament ja en desús.  És el resultat de la tasca de selecció i classificació en funció de l’edat i finor dels millors finos que es va duent a terme des de l’any 1880 .
La família González, de la mà d’Antonio Flores, mestre mesclador,  i amb l’ajuda de Sarah Jane Evans, Master of Wine, han tastat més de 150 botes de les nombroses soleres de Tío Pepe buscant l’excel·lència , els matisos d’elegància i finor pròpia de les històriques Palmas i guiats, únicament, per la intuïció, la saviesa, el nas, el guix i la venencia .
Els vins a tastar van ser els següents, segons la definició de Bodegas González Byass.

Una Palma , el esplendor de la flor. Tío Pepe evolucionat, sis anys de criança biològica per a un fino de raça. Selecció de tres botes en què la “flor ” és encara un mantell de vida . La solera està composta per 142 botes i les seleccionades han estat la n º 1, n º 9 i n º 11 .
Dos Palmas , equilibrio y grandeza.Vuit anys de contacte amb la ” flor ” que encara perdura tènue a la superfície del vi . Selecció de dues botes de roure americà , en concret la número 7 i la n º 26 d’una solera de 150 botes .
Tres Palmas, velo y oxidación. Tío Pepe molt vell , la ” flor” a l’extrem . Després de deu anys d’envelliment són ja algunes les botes que mantenen traços de llevats que continua interactuant màgicament amb el vi . La bota n º 30 ha estat seleccionada d’entre les 150 botes que componen aquesta solera.
Cuatro Palmas, vejez y sabiduria. De marcat caràcter a fino, aquest amontillado molt vell suposa l’evolució de Tío Pepe fins al ” Summun ” . Selecció de només una bota, la n º 3 , de les sis botes que envelleixen en Bodegas Tío Pepe des de fa 48 anys.
 
Segons les meves notes de tast, els vins varen ser els següents:
I Palma: nas sec, records de fruits secs, lleugeres notes salines, flor blanca fresca, poma verda, amb una boca lleugera, però amb tots els matisos d’un fino envellit.
II Palmas: de color més evolucionat, mostra un nas sec, però més punxant, més intens, records de poma dessecada, ametlles amargues, amb una boca on es mostra l’oxidació, però de més volum, i molt viu encara.
III Palmas: trobem ja un color més evolucionat amb uns tons daurats més intensos, amb uns aromes més maderitzats, fruits secs torrats, pegamento imedio, amb una boca que sembla més untuosa, però llarg, complexa, i persistent.
IV Palmas: color molt fosc, gairebé caoba; records d’ebenisteria, i notes que em fan pensar en un Pedro Ximenez (panses, figues seques…), massapà, codonyat, amb un pes d’alcohol massa notori per al meu gust, però un gran vi, de molt llarga i extraordinària expressió.
 
Un cop acabat el tast passem a la taula on tenim formatges d’Astúries, pernil Carrasco, i les joies gastronòmiques de casa Graupera de Mataró. Cava Vilarnau i el palo cortado Leonor.
Un tast molt interessant, ben organitzat, dirigit magistralment per Antonio Flores, un extraordinari comunicador, transmetent autèntica passió pels vins de Jerez i per la seva feina, i mantenint-nos a tots enganxats a la seva explicació durant les dues hores que va durar el tast.
 
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content