Mercat de la Tòfona de Richerenches

El primer dissabte a partir del 15 de novembre, i fins a finals de març, es celebra a Richerenches el que és considerat el mercat de la tòfona més gran d’Europa.
Cada dissabte al matí, de 9 a 13h, es citen al mercat, marxants de tòfones, tofonaires, compradors i turistes curiosos en un mercat per dos carrers del centre del poble, l’Avenue de la Rabasse et le Cours du Mistral, i 
missa+de+la+t%C3%B2fona

El tercer diumenge de gener, podem assistir a la missa de la tòfona.
Al carrer principal, hi podem trobar parades de venda de productes locals i artesanals, formatges, olives, planter d’herbes aromàtiques, roures i alzines tofoneres, i petites parades de venda de tòfona, principalment la tòfona negra (tuber melanosporum), que és la més apreciada i valorada, però també hi podem trobar la tòfona tuber brumale, molt menys aromàtica i a meitat de preu.

En un carrer perpendicular, trobem un estol de cotxes amb el maleter obert, tofonaires fent cua amb la seva collita de la setmana, i al majorista de tòfona, amb una balança de precisió i una butxaca plena de bitllets, comprant fins a omplir les caixes del maleter.
Aquí és on actuen els grans compradors vinguts d’altres països i els majoristes de tòfona, que després en faran la distribució per a tot el país.
A l’hora de dinar, en el mateix poble, un lloc recomanable pot ser el restaurant l’escapade,  on el chef Nicolàs i el seu pare, us oferirà un menú basat en la tòfona.
tofona+richerenchestofona+richerenches+v
Amb la Família Viret, vàrem poder anar a buscar tòfones en un bosc de la seva propietat, amb gossos ensinistrats per aquesta noble tasca. Però allà, va ser on el cuiner Xavier Pellicer, em va descobrir la tècnica de buscar tòfones amb mosca. En un principi me’l vaig escoltar, amb respecte, però ni en vaig fer gaire cas, ni ho vaig entendre massa. Però en Didier, ens va mostrar la tècnica:
tofona+mosca

es tracta d’agafar un branquilló i passar-lo a prop del terra, i espantar les mosques que hi puguin haver; si la mosca que ha aixecat el vol, torna al mateix lloc on estava originalment, és que allà sota hi ha una tòfona. Així de senzill, i així d’inaudit.

Utilitzant aquesta tècnica, vàrem trobar tres tòfones. Em vaig quedar atònit, estupefacte, i meravellat. I per un moment, ens va semblar que estàvem en absoluta comunió amb el bosc, que ens hi havíem integrat i que ho havíem entès. Amb els nostres ulls, i cavant amb les nostres mans, havíem trobat un aliment que un insecte ens havia assenyalat. 
Em va semblar fantàstic (i bonic) el que ens pot ensenyar la natura, el que ens pot ensenyar una simple mosca, i en tot el missatge que contenia el gest: l’observació de la natura. Ho tenim tot al davant dels ulls, i sols ho hem d’observar. I aprendre.
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut