½ Visita a celler Recaredo

visita+vinya+recaredo+(2)
La gent de verema.com, em convida a visitar el Celler Recaredo a Sant Sadurní de Noia. El celler, dirigit ara per Ton Mata, en l’apartat tècnic, és un celler abanderat de la viticultura biodinàmica del país, pel que fa a la producció de CAVA.
visita+vinya+recaredo+3
Visitem la vinya, trepitjant el terreny i l’entorn de la vinya. En Ton Mata ens va explicant quina és la seva experiència a mesura que ha anat aplicant les tècniques de l’agricultura biodinàmica. Ens comenta que hi ha aspectes en els quals encara no hi ha entrat, pràctiques elles, que tenen un caire, sovint titllat d’esotèric.
L’agricultura biodinàmica busca una integració en el medi, sense crear agressions i intentant agregar tota la fauna, flora i microorganismes locals, perquè tinguin el seu espai, i puguin desenvolupar-se sense perjudicar els cultius. S’intenta revitalitzar al màxim tota forma de vida que hi hagi present.
I això implica tenir una terra molt viva, fent incidència en aplicar molt de compost a la vinya, per pujar l’índex de matèria orgànica del sòl, i per potenciar tant la vida subterrània (cucs) com la vida Aèria, plantes i herbes que hi puguin créixer (en el passat, a la vinya hi havia arbres fruiters, d’aquí el préssec de vinya, pràcticament desaparegut avui en dia) i tota mena d’insectes que hi pugui haver.
La terra no es llaura, no s’hi intervé amb el tractor, per evitar la compactació del sòl.
Sols se sega l’herba, per a tenir una coberta vegetal, amb unes plantes que entren en competència hídrica amb els ceps, que mantenen el terreny airejat amb les seves arrels i que fan aportació de matèria orgànica, àcids i minerals.
visita+vinya+recaredo+fusi%C3%B3
Evidentment, no utilitza cap mena d’insecticida ni herbicida. Actualment, fa servir el mètode de la confusió sexual (feromones) per a controlar l’atac de la lobesia botrana, però estan instal·lant nius de rats penats per a lluitar contra la lobesia amb un depredador natural.
Fa servir preparats biodinàmics, però no tots, i ha pogut comprovar que realment funcionen i que aporten molts microorganismes a la vinya.
Sovint, algunes pràctiques biodinàmiques són simple fruit de l’observació; si en un cultiu eliminem totes les herbes i sols deixem la planta que volem cultivar, els insectes sols podran subsistir de  la planta que cultivem, ja que li hem eliminat les altres: i haurem de fumigar per evitar que perjudiqui el nostre cultiu.
En canvi, si deixem altres plantes, evitarem que aquests insectes ataquin a la plantació. Això és observar la natura, i aplicar el sentit comú. I molt sovint, massa sovint, això no es fa.
Ton Mata ens va dir:
 
Quan una persona té febre, si pren antibiòtic, això és agricultura extensiva.
Si pren uns vapors amb herbes, aleshores és agricultura ecològica
I si es pregunta per què està malalt, això és viticultura biodinàmica.
 
Acabada la interessant visita a la vinya, anem al celler. Recaredo té una producció d’unes 300.000 ampolles, i fan criances molt llargues al cava.
El seu cava insígnia és el Turó d’en Mota, elaborat únicament amb xarel·lo, doncs, segons ens explica, aquesta varietat és rica en antioxidants, té bona acidesa, i aguanta criances llargues. Recaredo fan la segona fermentació i posterior criança, sempre en tap de suro.
No puc parlar dels productes del celler perquè no he aconseguit tastar-los.
Segons la planificació de la visita, a les 21h00 havíem d’estar entaulats tastant els caves de la casa, però eren les 22h30 i encara no s’havia començat el tast.
Coincidint amb el vijazz, que se celebrava a Vilafranca del Penedès, a les 23h, jo havia de dirigir-hi un tast, i vaig haver de marxar de Recaredo sense tastar ni una ampolla, ni sopar.
Ja és el segon cop que visito aquest celler i no puc tastar res.           

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut