Can Raspallet, vinya dels Taus: Enric Soler

Can Raspallet. Sabanell, Alt Penedès, DO Penedès
L’Enric Soler, abans de res, és una de les bones i nobles persones que conec en el món del vi.
Amb una reconeguda trajectòria com a sommelier, que ja l’any 1997 va ser escollit com a millor sommelier d’Espanya (http://elpais.com/diario/1997/05/04/ultima/862696801_850215.html
), treballant en aquell moment al restaurant Soler de Vilafranca del Penedès.  
També ara, continua formant Sommeliers a les escoles de Restauració de Barcelona.
Fa uns anys, però, va decidir fer un pas més, i començar a fer un vi propi, després d’haver-ne receptat tants i tants.
L’any 2003 no s’imaginava pas, que amb la varietat xarel·lo es pogués fer un gran vi, tampoc no hi havia grans experiències amb ella, i es deia que el xarel·lo era pobre aromàticament i que s’havia de complementar amb alguna altra varietat per a potenciar-la.
El repte que es va proposar era el de provar si un monovarietal de xarel·lo, podria arribar a ser un gran vi.
Can Raspallet, és un celler petit, amb recursos limitats, sense cap inversor industrial al darrere ni cap corporació que hi injecti capital. És un projecte petit, propi, que necessita molt treball i esforç, el d’ell.
És el reflex, d’una vinya, d’una varietat i d’una persona. I res més; i tampoc cal pas afegir-hi res més.
L’Enric ara té dues hectàrees i mitja de vinya. I comencem la visita trepitjant les vinyes.  
 
espenyallops,+vinya+dels+taus,+enric+soler
Vinya Espenyallops
A partir de 350 metres, segons recomanacions de l’incavi, no s’aconsella plantar xarel·lo, ja que consideren que no serà productiu.
L’Enric va plantar fa quatre anys la vinya d’Espenyallops, a uns 400 metres d’altitud en una extensió d’una hectàrea, vorejada per un bosc de pins mediterranis, i de camps amb altres cultius, oliveres, vinyes… natura i tranquil·litat. 
Aquesta vinya va ser plantada en vas, amb el material vegetal tret de la vinya dels Taus, empeltat per un viverista Francès.
Es va decidir un marc de plantació de 240×90, buscant una alta densitat de plantació (3700 ceps/Ha) per a fomentar competència hídrica entre ceps.
Per a controlar el vigor, es despunten els ceps i també, aquesta anyada, farà poda en verd per a reduir la producció. Ens explica que durant els primers anys d’un cep, el que ha de prevaldre és la supervivència i desenvolupament de la planta, i no ha de fer por llençar raïm a terra. El cep ha d’arrelar i fer un bon tronc, i ja farà la fruita, més endavant.
El terreny és argilós, pedregós, ric en quars, amb un pendent considerable, i un estudi fet per tècnics de l’instituto do vinho do Porto (IVDP), especialitzats en vinyes de muntanya, va recomanar plantar les fileres de ceps en biaix, per a trencar les aigües de la pluja, per evitar-ne l’erosió.
 
vinya+dels+taus,+enric+soler
Vinya dels Taus
La vinya està plantada al principi d’un terreny que en el seu moment va ser camp d’aviació durant la guerra, i ara és conegut com el Pla del Penedès.
Un cop abandonat el camp d’aviació, va ser plantat amb ceps, i actualment aquesta vinya té uns setanta anys. És una vinya de xarel·lo vell, on també es deixa créixer l’herba, de coberta vegetal espontània, que és segada regularment.   
Al final de la vinya hi trobem unes passades de ceps de la varietat Rousanne; El seu avi, en època de penúries, va decidir arrencar ceps de la vinya per a poder tenir llenya disponible: primer és la supervivència de la família.
L’Enric va decidir completar les fileres que faltaven amb la varietat Roussanne, pensant que serviria per a complementar a la varietat xarel·lo, però, es va adonar després, que això no serà necessari.   
      
vinya+cisqueta,+enric+soler
Vinya Cisqueta
La trobem a continuació de la vinya dels Taus, amb el mateix sòl, mateixa viticultura, sols separada per un camí, però, segurament per estar feta amb diferent material vegetal, el vi resultant resulta diferent, i per això el vinifica per separat. Es la vinya d’on surt el vi improvisació.
 
Sense que ens ho hagi comentat en cap moment, ell aplica la biodinàmica a la seva vinya, perquè té una extensió de vinya, que li permet fer-ho així.
Treballa amb llevats salvatges, fermentació espontània però a temperatura controlada, i els seus vins no fan malolàctica.
 
2013 Roussanne . 9 mesos en fusta
Vi ple de frescor, viu, alegre, flor de til·ler, amb una certa maduresa, notes llamineres, amb una criança en bota més vella. Un vi fet sense addició de SO2. 
2012 Xarel·lo 9 mesos en ou de ciment.
Aquest vi prové de la vinya Cisqueta i ha fet una criança de 9 mesos en ou de ciment. El ciment té un porus més tancat que el d’una bota i hi ha poca oxidació. Trobem un vi Madur però fresc, amb una fruita blanca madura (poma reineta, pera d’aigua), codonyat, flor pansida… interessant.
2012 improvisació.  9 mesos en fusta
És un vi amb un nas i boca més marcada per la fusta, de mantegues, làctics, fonolls, flor de ginesta. Una fusta, que a mesura que el vi es va obrint, va disminuint la seva intensitat i va deixant pas a altres registres.
2012 Nun (9 mesos en fusta nova, xarel·lo 100%)
Trobem un vi de nas dens, amb més profunditat, d’una complexitat no immediata, i que de mica en mica, ens va oferint registres, l’un rere l’altre… Fòsfor, fusta nova ( més integrada, més elegant, i que en boca ja no és tan present) mentolats, records minerals, pell de llima, mel d’acàcia, flor de ginesta.
Una boca més càlida, ample, de molt bona acidesa correcta, amb més textura, amb unes notes finals d’hidrocarburs.    
 
Segons els assaigs que ha fet l’Enric, ha arribat a la conclusió que aquesta vinya necessita sempre bota nova.
 
can+raspallet,+vinya+dels+taus,+enric+soler
Ens comenta que a l’anyada 2013, es redueix battonnage per eliminar les notes làctiques i deixar una fruita més viva. També amb el battonage el vi s’oxida més, i apareixen més torrats (cafè, cafès en llet…), donant més presència de bota.
L’enòleg Joan Milà i Mallofré (1944-2010), el doctor Milà, li deia a l’Enric “no toquis aquest xarel·lo, que em recorda els xarel·los de fa quaranta anys”. Tot un honor rebre aquesta frase del Doctor.
I així ho ha fet.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut