Salvant el patrimoni viticola

martinez%2Bde%2BToda%2BPedro%2BBalda
El catedràtic de Viticultura Fernando Martínez de Toda, fa vint-i-cinc anys va tenir una idea: conservar les varietats de vinya autòctones de La Rioja per evitar la seva extinció.
L’any 1988, aquest investigador de l’Institut de les Ciències de la Vinya i el Vi, va posar en marxa un projecte per identificar i preservar el patrimoni de varietats minoritàries existent a La Rioja, que en aquell moment es veia abocat a la desaparició per la reestructuració de la vinya i l’arrencada de vinyes velles. Des de llavors, s’han analitzat més de 700 vinyes i s’han recuperat 76 varietats, de les quals 45 són negres i les restants, blanques. Totes elles han estat analitzades en una recent tesi doctoral dirigida per Martínez de Toda i realitzada per l’investigador Pedro Balda, Identificación y caracterización completa de variedades tintas minoritarias de la DOCa Rioja.
A més, dues de les varietats identificades són noves, ja que el seu codi genètic no coincideix amb cap de les 5.000 identificades en el món. Les varietats desconegudes fins ara van ser trobades al municipi de Badarán. En fer les anàlisis genètiques i acarar amb el catàleg europeu de varietats (en el qual apareix descrita cada varietat coneguda amb el seu corresponent anàlisi genètica), cap altra varietat va coincidir amb aquestes dues, descrites com a B-48 i B-56.
Dels vins elaborats d’aquestes dues varietats desconegudes, la B-48 no sembla massa interessant per a vins de qualitat per ser massa productiva, però la B-56 mostra bones aptituds vitícoles i enològiques; per la qual cosa podria ser tinguda en compte en el futur.
En els anys vuitanta i noranta hi havia una gran homogeneïtzació en les varietats que es conreaven a tot el món. Prevalien les varietats foranes, com el Cabernet Sauvignon i el Chardonnay, perquè les valoraven els prescriptors. Donaven molts quilos de raïm i tenien una elevada graduació alcohòlica.
Afortunadament, a aquest investigador li van fer cas a la seva terra i la DOQ Rioja va ser l’única denominació del món que no va emparar varietats negres estrangeres. A més, des de 2007 es permet el cultiu de quatre varietats recuperades per Martínez de Toda i el seu equip.
D’elles, la Maturana tinta, que la conreen set cellers en 100 hectàrees.
El gust dels consumidors ha canviat i s’han posat de moda vins amb menor grau i major acidesa, que es tradueix en una aroma intensa i tanins madurs. Però la vinya depèn del clima, que tendeix a un descens de les precipitacions i a un increment de la temperatura que cada vegada provoquen més gran desfasament entre la maduresa en el contingut en sucres, responsables del grau, més primerenca, i la maduresa d’aromes i polifenols, més tardana. Ara es verema abans, entre una i dues setmanes de mitjana, depenent de les zones.
Font: El pais.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut