Una llengua artificial

lengua%2Bartificial%2Bastringencia
Un equip d’investigació de la Interdisciplinary Nanoscience Center de la Universitat d’Aarhus (iNANO) de Dinamarca ha desenvolupat, en col·laboració amb la Universitat de Porto a Portugal, un nanosensor capaç de determinar l’efecte de l’astringència a la boca en beure vi.
El sensor utilitza les proteïnes de la saliva per mesurar la sensació que es percep a la boca quan es beu vi. Per a això analitza els canvis que pateixen aquestes proteïnes quan interactuen amb les molècules del vi.
Hi ha diversos elements, molt diferents entre ells, responsables de l’astringència del vi, i això fa que la seva anàlisi sigui difícil. Aquest nou sensor aplica un enfocament innovador en mesurar les molècules a la boca.
Segons els autors, el sensor permet ampliar la nostra comprensió del concepte d’astringència. La sensació es produeix a conseqüència de les interaccions entre petites molècules orgàniques del vi i les proteïnes de la boca. Aquestes interaccions fan que les proteïnes canviïn la seva estructura i es reagrupin. Fins ara, l’atenció s’havia centrat en l’agregació que es produeix al final del procés. Amb aquest sensor s’ha desenvolupat un mètode que simula la unió i canvi en l’estructura de la proteïna, és a dir, a la primera part del procés.
El sensor consisteix en una petita placa coberta amb nanopartícules d’or. En aquesta placa se simula el que succeeix en la nostra boca, en primer lloc afegint algunes de les proteïnes contingudes en la saliva i després introduint el vi. Les partícules d’or a la placa actuen com un sistema de nano-òptica que dirigeix ​​un feix de llum per sota del límit de difracció per tal de mesurar amb alta precisió (fins a 20 nanòmetres). D’aquesta forma és possible estudiar i fer el seguiment de la proteïna per veure l’efecte que té el vi.
La tècnica en si no és nova, la novetat rau en l’ús d’un sensor capaç de mesurar un efecte en lloc de només un nombre de molècules. En aquest cas, l’efecte és la sensació de sequedat a la boca.
El sensor ofereix als productors de vi la possibilitat de controlar l’evolució de l’astringència durant l’elaboració del vi ja aquesta que es pot mesurar des de les primeres fases del procés.
El treball s’ha publicat recentment a la revista ACS Nano.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut