Salo Cava Premium, i Saló de Clàssic Penedès

sal%C3%B3%2Bcava%2Bpremium
Dilluns es va fer el saló cava Premium amb una taula rodona on hi participava Francisco González, Cap dels Serveis Tècnics del Consell Regulador del Cava, que va fer una presentació tècnica sobre l’elaboració i legislació del CAVA; en Albert Ortiz, cuiner propietari del Restaurant “Axol” (Cabrils), on va parlar de la seva cuina amb vi i cava; en César Roman, sommelier del restaurant “Come chez soi” (Bèlgica, 3*Michelin), que va donar la seva visió del ventall gastronòmic que pot oferir un cava; L’Oriol Balaguer, pastisser, mestre xocolater i cuiner dolç de prestigi internacional, que ens va parlar de l’harmonia que podem buscar amb postres i cava; i Alex Illa, president de “La Contraetiqueta”, Associació sense ànim de lucre de botigues especialitzades en la venda de vins a Catalunya, que ens va donar l’experiència amb la venda al consumidor final.
Interessants algunes aportacions (al meu entendre) que es van fer, tant de preguntes fetes pel públic com dels ponents.
Al comentari de la temperatura de servei del cava, la proposta d’en César Roman és servir el Cava fred, deixar l’ampolla fora de la glaçonera perquè agafi temperatura, i acabar l’ampolla altre cop freda: d’aquesta manera el cava pot oferir un registre aromàtic més ampli, que no pas si està massa fred, on els aromes es veuran totalment apagats. Si bé és cert, que la temperatura molt baixa augmenta la viscositat del cava i ajuda a integrar el CO₂ dels caves joves.
Es va debatre el concepte Cava Prèmium, on es vol enfocar sempre a caves d’alta qualitat, primant les llargues criances, anant a buscar caves de més complexitat. Actualment, la venda de cava Reserva suposa menys del 13% de les vendes, i el Gran Reserva suposen un 2% de les vendes del sector. Aquesta venda és la que representa al cava Prèmium i és el cava que es vol potenciar entre els consumidors de més nivell gastronòmic.
Tal com va comentar el president del consell regulador del cava, Cava Prèmium no serà una marca, sols serà un concepte. El que es vol és que el cava, a cada segment de preu (dels 3 € fins als 50 €) sigui el millor escumós del món.
Al final de l’acte, es va revelar que s’està redactant la proposta de treure al mercat el concepte de Cava de Paratge: un salt qualitatiu, on s’associarà el cava a un terrer, una zona delimitada, concreta. Veurem com evoluciona aquesta proposta.    
Al saló contigu, més de 60 empreses elaboradores de Caves van mostrar els seus productes Prèmium.
 
classic%2Bpened%C3%A8s
Saló de Clàssic Penedès
No massa lluny d’allà, es va fer la presentació del Saló Clàssic Penedès.
Fa uns mesos, diversos elaboradors de la zona cava van decidir sortir del segell CAVA i crear la marca Clàssic Penedès, en defensa d’un estil d’elaboració i d’una zona concreta de producció. Una molt valenta proposta.
Avui dia, són 14 els cellers que formen part d’aquest projecte, el qual la DO Penedès està liderant amb l’objectiu de donar a conèixer un producte d’origen Penedès, amb raïms de les varietats clàssiques i de les vinyes de la D.O. Penedès, 100% ecològic i sempre un mínim de quinze mesos de criança. Els escumosos hauran de mostrar la data de degollat i l’anyada.
11 cellers van presentar els seus Clàssics Penedès en un acte en el qual la premsa i la distribució va poder tastar vins base (vins-base-Clàssics) fets amb macabeu, amb xarel·lo i amb parellada en un tast conduït pel president de la DO, Josep Maria Albet, i es van exposar les línies bàsiques de Clàssic Penedès tot relacionant-les amb el projecte de subzonificació de la DO Penedès.
Els cellers participants en l’acte van ser:  
Albet i Noya, ATRoca, Bodegas Torre del Veguer, Can Morral del Molí, Castell de Pujades, Clos Lentiscus, Colet, Loxarel, Mas Bertran, Mas Comtal i Masia Colomé.

Un sector en clara contínua efervescència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut