El crim del vi rosat Català

1200 1647368991wine g16c174e00 1280


Imatge il·lustrativa
Pixabay

Tot el que llegireu en aquest article, ha passat.
Els fets, els noms i els llocs són reals.
En algunes descripcions aquest article podria ferir sensibilitats.
Relatem vins reals, la realitat i els vins no entenen de sensibilitats.
Pels que no sintonitzeu TV3 –la teva, la nostra, la de totis– això és la introducció del programa Crims.
 
Hola a tothom i a totdon, sóc Xavier Bassa, gràcies per llegir-nos. Avui parlarem de l’estrany cas del vi rosat pàl·lid català, un vi que havia gaudit d’un bonic color intens i que amb el pas dels anys ha anat perdent color fins a semblar l’ombra d’una trista còpia d’un vi rosat de la Provença. Més endavant, però, veurem la importància de la Provença en aquest cas. Un cas esfereïdor que ens demostra que sempre hem d’estar alerta contra -tal com diria un conegut polític català que treballa a Madrid- alguns tarats. Una història de foscor on no sabem si per modes foranes o tradicions extintes (ja et dic jo que més pel primer que pel segon) el vi ha anat perdent color amb el pas dels anys, fins a arribar a on som ara, en què sembla un vi blanc que s’hagi abocat en una copa mal esbandida de vi negre.

Sembla que tot va començar un estiu a mitjans de la primera dècada dels 2000 quan entre els clients dels restaurants de luxe d’Eivissa (aquells locals on hom hi va fer el mec) es va posar de moda tenir a la taula una ampolla de Château Romassan Rosé de Domaines Ott, un rosat de la Provença amb un color exageradament pàl·lid que en escampar-se en aquests ambients luxosos, la resta de cellers van voler imitar, no fos cas que algú pensés que no estaven à la page. Perquè el luxe crida a tothom, i tothom vol aparentar que està a la moda de tot allò que pugui semblar car.

I ara la immensa majoria de rosats catalans s’assemblen al color d’aquest vi del país veí. Vull dir de França. 
Un autèntic crim. Tant, que he contactat amb Carles Porta perquè ho investigués, però m’ha dit que no posaria llum en aquesta foscor perquè ell era més de cervesa; ja ho veieu, un altre crim.
En fi, intentarem posar color en aquesta pal·lidesa desoladora.
Comencem!
       

Rosat de Llàgrima 2021, DO Penedès


Celler Mas Comtal

576 1656260517mas comtal imatges noves

Vi icònic del panorama rosat català. Creat per l’enyorat enòleg Joan Milà, conegut amb el sobrenom de Doctor Milà, pioner en molts aspectes enològics, va impulsar els vins rosats amb molt color i estructurats creant escola i tendència. El rosat de llàgrima n’és un bon exemple. I està fet amb merlot.
Preu: 8 €
 

Cristiari Rosat 2021, DO Costers del Segre


Celler Vall de Baldomar

576 1656260279cristiari

Fa anys que elaboren aquest rosat amb merlot i cabernet sauvignon, inicialment assessorats pel Doctor Milà, i que va ser el primer rosat que em va sorprendre. Clar que això no és dir gaire perquè en aquell temps jo venia del Mateus Rosé…
El Cristiari és un rosat potent però elegant, que omple la boca –un vi gastronòmic que dirien els influencers– i que ve molt de gust per les setmanes que ara ens vénen a sobre. És sens dubte, el millor rosat de Catalunya. Per què? Perquè ho dic jo. I això que no sóc influencer.
Preu:11 €
 

Avgvstvs Primer Rosat 2021, DO Penedès


Cellers Avgvstvs 

576 1656260305primer rosat

Un celler que encara aposta pels rosats amb color i també per continuar elaborant vins rosats per menjar, no vins per fer-se fotos amb postes de sol sobre un penya-segat amb el mar de fons. No, no és un vi instagramer. És un vi per gaudir-ne menjant.   
Preu: 9 €
 

Floresta 2021, DO Empordà


Celler Pere Guardiola
El vaig descobrir per casualitat l’estiu del 2001 per l’Empordà. Elaborat  pel celler Pere Guardiola, un vi de molt bon color, llaminer i molt agradable de beure. El dia que el vaig descobrir, unes taules més enllà, fumant uns petas,  hi havia un conegut cantant de rock català nascut a Girona. El seu nom comença per G i acaba amb d. El nom del cantant, em refereixo.
El vi està fet amb garnatxa, samsó, merlot i Shiraz.
Preu: 7.25 €
 

Estel d’Argent Rosat 2021, DO Penedès


Celler Raventós Rossell
El celler Raventós Rosell elabora el rosat Estel d’Argent amb les varietats cabernet sauvignon i merlot. Aquest rosat va ser el guanyador de la 56a edició del concurs Tastavins en la categoria de millor vi rosat de la DO Penedès. I jo vaig ser jutge d’aquest concurs. Aquí ho deixo. Ja m’enteneu.    
Preu: 7.50 €
 

Tarari Rosat 2021, DO Costers del Segre


Distribuïdora Vincelona
Fet amb les varietats sirà i garnatxa, és un rosat de color profund i llaminer en boca, que convida a beure’t l’ampolla. L’etiqueta és bonica i cridanera, per tant, és una etiqueta força instagramejable. Dit queda.
Preu:6 €
 
Ja ho veuen. Finalment, hem pogut posat color damunt d’aquesta pàl·lida tristor.   
Gràcies per acompanyar-nos. Tornem la setmana que ve amb una altra història de foscor.
O no.
article publicat a la revista cupatges

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut