Tast de whisky

Tast de Whisky

Us presentem la nostra proposta en tastos/cata de whisky a domicili o a la nostra masia.
Comencem el tast amb una introducció sobre els seus orígens i història. Parlarem dels diferents tipus de whisky: whisky de malta i whisky de gra. Veurem les diferents varietats que podem trobar al mercat: single malt, single cask, pure pot still, blended, blended de luxe, pure malt o vatted malt, grain whisky, cask strength
L’elaboració: el maltejat i fermentació, la destil·lació, l’envelliment, varietats geogràfiques: Escoceses, Irlanda, Gal·les, Canadà, EUA, Japó, Índia, Taiwan …
I un cop acabada la part teòrica, passarem a la part pràctica on tastarem 5 whiskys diferents.
La durada del tast sol ser de 1h30.
Si teniu cap dubte ens podeu trucar al 687845991 o per WhatsApp.

 
tast de whiskey xavier bassa 6

Com gaudir d’un tast de whisky: consells i recomanacions

El whisky és una beguda destil·lada que té una llarga i rica història, i que es pot trobar en diferents varietats i estils arreu del món. Per als amants d’aquesta beguda, una de les millors maneres de descobrir-ne els secrets i els matisos és participar en un tast de whisky, on es poden tastar diferents tipus de whisky i aprendre a apreciar-ne les característiques.

Però com es fa un tast de whisky? Què cal saber abans, durant i després de l’experiència? En aquest article, et donarem alguns consells i recomanacions perquè puguis gaudir al màxim d’un tast de whisky, tant si ets un expert com si ets un principiant.

Abans del tast de whisky

Abans de participar en un tast de whisky, és important que tinguis en compte alguns aspectes que poden influir en la teva percepció i el teu gaudi de la beguda.

Tria bé el tast de whisky: hi ha molts tipus de tast de whisky, des dels més generals als més específics, passant pels temàtics o els maridats. Segons els teus gustos i el teu nivell de coneixement, pots triar el tast de whisky que més s’adapti a les teves expectatives i interessos. Per exemple, si vols conèixer els diferents estils de whisky que existeixen, pots optar per un tast de whisky general, on podràs tastar whiskys de diferents orígens i destil·leries. Si, en canvi, vols aprofundir en una varietat concreta, com ara el whisky escocès, pots buscar un tast de whisky específic, on podràs degustar whiskys de diferents regions i categories dins d’aquest país. També pots trobar tasts de whisky temàtics, que se centren en algun aspecte particular, com ara el procés d’elaboració, l’envelliment, la torba o la fusta. Finalment, si vols combinar el whisky amb altres productes, com ara formatges, xocolates o fins i tot crispetes, pots apuntar-te a un tast de whisky maridat, on podràs descobrir com els sabors i les aromes es complementen o contrasten.
Informa’t sobre el tast de whisky: un cop hagis triat el tast de whisky que vols fer, és convenient que t’informis sobre els detalls i les característiques d’aquest. Per exemple, pots saber quins whiskys es tastaran, qui serà el guia o el sommelier, quina serà la durada, el preu, el lloc i l’horari del tast de whisky. Això et permetrà preparar-te millor per a l’experiència i saber què esperar.
Evita consumir productes que alterin el teu sentit del gust i l’olfacte: abans de fer un tast de whisky, és recomanable que evitis consumir productes que puguin afectar la teva capacitat de percebre els sabors i les aromes del whisky. Això inclou aliments o begudes molt condimentats, picants, dolços o àcids, així com tabac, perfums o colònies. D’aquesta manera, podràs gaudir plenament dels matisos del whisky sense interferències.
Durant el tast de whisky

Durant el tast de whisky, és important que segueixis les indicacions del guia o del sommelier, que et donarà les pautes per a fer una correcta degustació del whisky. En general, se segueixen els següents passos:

Observa el color del whisky: el primer que has de fer és observar el color del whisky, que et pot donar pistes sobre el seu envelliment, el seu grau alcohòlic o el tipus de fusta que s’ha utilitzat. Els whiskys més joves solen tenir colors més pàl·lids, mentre que els més vells solen tenir colors més intensos i daurats. Els whiskys amb més grau alcohòlic solen tenir colors més foscos, mentre que els que tenen menys solen tenir colors més clars. Els whiskys que s’han envellit en fustes que han contingut altres begudes, com ara xerès, bourbon o vi, solen tenir colors més ataronjats, vermells o rosats.
Olora el whisky: el segon pas és olorar el whisky, que et pot revelar moltes coses sobre el seu origen, el seu procés d’elaboració o el seu envelliment. Els whiskys solen tenir aromes molt variades i complexes, que poden recordar a fruites, flors, espècies, herbes, cereals, fum, torba, fusta, vainilla, caramel, mel, xocolata, cafè, etc. Per olorar el whisky, has d’acostar el nas al got i inspirar suaument, sense agitar el whisky. Pots repetir el procés diverses vegades, descansant entre olfacció i olfacció.
Tasta el whisky: el tercer i últim pas és tastar el whisky, que et permetrà apreciar el seu sabor, la seva textura i el seu final. Els whiskys solen tenir sabors molt rics i variats, que poden ser dolços, salats, amargs, àcids, picants, fumats, torrats, etc. Per tastar el whisky, has de prendre una petita quantitat i deixar-la reposar a la boca uns segons, fent-la circular per la llengua i el paladar. Després, has d’empassar-la i notar com el whisky deixa una sensació a la gola i al pit, que pot ser més o menys intensa, suau o punxant, persistent o efímera.
Per a cada whisky que tastis, pots anotar les teves impressions sobre el color, l’aroma, el sabor i el final, així com les teves sensacions i emocions. Això t’ajudarà a recordar i a comparar els diferents whiskys que hagis tastat.

Després del tast de whisky

Després de fer un tast de whisky, és important que tinguis en compte alguns consells per a evitar possibles efectes negatius de l’alcohol i per a seguir gaudint del whisky.

Beu aigua i menja alguna cosa: el whisky és una beguda amb un alt contingut alcohòlic, que pot provocar deshidratació, mal de cap, mareig o malestar. Per a prevenir-ho, és recomanable que beguis aigua abans, durant i després del tast de whisky, així com que mengis alguna cosa lleugera i saludable, com ara fruita, pa, formatge o fruits secs.
No condueixis ni facis activitats de risc: el whisky pot afectar la teva capacitat de reacció, de concentració i de coordinació, així com el teu sentit de l’equilibri i de l’orientació. Per això, és millor que no condueixis ni facis activitats de risc després de fer un tast de whisky, i que busquis una manera segura i responsable de tornar a casa, com ara el transport públic, un taxi o un acompanyant.
Continua aprenent sobre el whisky: si t’ha agradat el tast de whisky i vols saber més sobre aquesta beguda, pots continuar aprenent sobre el seu origen, la seva història, el seu procés d’elaboració.