tast de vins

Curs Iniciació al tast de vins

setembre 14, 2020 Escrit per Xavier Bassa i Valls - No hi ha comentaris

Us presentem la nostra proposta de curs d’iniciació al tast de vins. Estructurem el curs en quatre sessions, dedicada cada una a un tema ( el tast, el vi negre, vi blanc, i cava).
També fem cursos sobre una temàtica en concret, sobre una DO, sobre alguna varietat, vins nacionals i estrangers…. ens adaptem a les vostres peticions.

Sessió 1.
Explicació del tast: parlarem de la vista, funcionament de l’ull, l’anàlisi visual, el color, l’olfacte, la via nasal directa, la via retronasal. Explicarem les aromes primàries, secundàries i terciàries presents en els vins.
Identificació pràctica d’aromes.
El gust. Explicarem la morfologia de la llengua, determinant a quina part de la llengua percebem el dolç, salat, àcid, amarg. (tast de 4 gustos bàsics). Funcionament de la copa. Conseqüències a l’hora de tastar.
Sessió 2.
Explicació de la vinificació d’un vi blanc, avantatges i inconvenients de la verema manual versus la verema mecànica. La fermentació, el premsatge, la criança, l’estabilització en fred, el filtratge i com ens pot influir tot això en el resultat final, i com ho detectarem a la copa. Tast de 5 vins blancs.
Sessió 3
Explicació de la Vinificació d’un vi negre, el derrapat, la trepitjadora, la maceració pel·licular,  la fermentació, El barret, el sagnat, el premsatge, la fermentació malolàctica, la criança, el clarificat, l’estabilització en fred, la filtració, la criança en ampolla, tipus de vins negres que podem trobar al mercat. Tast de 5 vins negres.
Sessió 4
El vi escumós, el cupatge, el tiratge, la segona fermentació, la posada en pupitre, el degollament, el licor d’expedició, els tipus de cava segons normativa.
Tast de 5 caves diferents. Examen tipus test i lliurament de diplomes.

Condicions del curs
Demanen, un mínim de 10 persones per curs (depenent de la localització geogràfica).
El curs està pensat per fer-lo en 4 sessions de 2-3 hores de durada, amb una explicació teòrica amb suport de projecció Power Point, seguida d’un tast comentat de 5 vins, referents al tema explicat en la sessió.
El preu del curs serà de 70€ per persona, que inclou un dossier de tast i de viticultura, les copes, els vins a tastar i un diploma acreditatiu.
Per altres cursos demanar preu. Truca ara!

Professor
xavier bassa

Els cursos seran impartits per Xavier Bassa, millor sumiller de Catalunya al concurs Nariz de Oro 2012.
Sumiller titulat, per l’escola de Restauració i Hostalatge de Barcelona
Tècnic Superior en enologia i viticultura, per l’escola Mercè Rossell de Sant Sadurní d’Anoia.