sommelier xavier bassa
xavier bassa i valls sumiller
tast de formatges cata de vinos 20 WA0029

XAVIER BASSA

Xavier Bassa i Valls (Santa Eulàlia de Ronçana, 1969) format amb estudis de Química, es passava el dia en laboratoris envoltat d’ampolles però no en podia beure de cap…

La seva afició a la gastronomia el va portar l’any 2000 a passar-se a cursar sumilleria (Sumiller titulat per ESHOB) i a cursar enologia (Tècnic Superior en Enologia i Viticultura a l’Escola Espiells). La seva primera feina va ser al bar de vins La vinya del senyor, al Born, davant de l’església Santa Maria del Mar. A l’església tenien els vins sagrats, i al bar, tenien els vins consagrats.
Després va ser sumiller a la botiga-winebar Terrer vins&esperits i olis, sumiller al Gran Hotel Balneari Blancafort, sumiller al Restaurant Parsimònia, i actualment imparteix cursos de tast a domicili (tast de vins, de cervesa, formatges, pernils, foies, gintònics, destil·lats…) per a tota Catalunya i també és el sumiller resident a la masia de Can Tomàs Bassa a Santa Eulàlia de Ronçana.
És Professor Homologat per a cursos FHER (Federación Española de Hosteleria), Professor acreditat per a Cursos Profit, Generalitat de Catalunya, Professor Homologat per a cursos FTFE (Fundación tripartita para la formación de empleo).
És  Membre acreditat del Panell Oficial de Tast de Vins de Catalunya (INCAVI). Incorporat al panell des de la seva fundació, ha participat activament en la definició del mètode de tast a seguir per a la qualificació dels vins que presenten les diferents Denominacions d’Origen de vi de Catalunya.
Ha col·laborat en diversos mitjans gràfics (col·laborador al Llibre el secret del Gintònic a casa  de Vador Lladó, col·laborador de la revista Artesans,  col·laborador de la revista l’actualitat del vi, Sumiller Assessor de la revista Men’s Health, col·laborador Revista Enoviticultura) i actualment publica regularment a la revista cupatges.
Ha participat com a jurat en diversos concursos de vins ( jurat Concours international de Lyon,  Jurat Premis Vinari,  Jurat de la guia de vins i enoturisme d’Alella, Jurat de la guia de vins i enoturisme vinologue Montsant, Jurat de l’Acadèmia Tastavins del Penedès Sant Humbert).
Va organitzar les activitats mensuals de las tertuliasdelvino.com a Barcelona, i va ser el pregoner de la inauguració de la Fira del vi de Masquefa i Pregoner de la Fira de la verema d’Alella.
Ha participat a programes a radio Granollers, a Radio Sta. Perpètua al programa deixa’m tastar, a Radio Gavà al programa de la terra a la taula, a Radio 4, a COMradio al programa el món, a radio canal Barcelona al programa sabors i aromes, i va ser col·laborador de l’emissora de radio RAC1, en el programa Tot es possible, en una secció dedicada al món del vi i, a aparegut a als matins de TV3 i al  Som aquí, de Canal TV Terrassa Vallés.

Va guanyar el títol de millor sumiller de Catalunya al concurs Nariz de oro celebrat a Barcelona, l’any 2012 i l’any 2004 va quedar 3er classificat absolut a la final del Nariz de Oro a Madrid.

Li agrada el vi, comunicar i aprendre. I sobretot, compartir ampolles amb qui estimi, aprecií i respecti el vi.
El podeu seguir a twitter, instagram, linkedin, youtube, vimeo, facebooklive, tiktok, periscope, livestream, globelword, Fraverbear, Windoclovir, Handeroben, Warformayer, Linkenfroven, Sterflobir i Haveclove Premium.     
I també el podeu seguir pel carrer, però tampoc caldria….