Tast de Xocolata

Us presentem la nostra proposta en tastos/cata de xocolata maridat amb vins a domicili o a la nostra masia.
Aprendreu els secrets i les curiositats d’aquest aliment tan apreciat i consumit arreu del món. Podreu degustar diferents tipus de xocolates, des dels més purs i intensos fins als més dolços i cremosos, i descobrir les seves aromes, textures i sabors.
Us explicarem com es cultiva el cacau, com es transforma en xocolata i quins són els seus components i propietats.
Us mostrarem com utilitzar els vostres sentits de la vista, l’olfacte, el gust i el tacte per a apreciar la xocolata en tota la seva complexitat i riquesa.
Tastarem una selecció de xocolates de diferents orígens, varietats i percentatges de cacau, perquè us endugueu un bon record i un bon sabor de boca.
La durada de la sessió sol ser de 1h30.

 

 
cata xocolata, tast de xocolata

Com fer un tast de xocolates: guia pràctica i consells

La xocolata és un dels productes més apreciats i consumits al món, però també un dels més desconeguts. Sovint ens deixem portar pel seu aspecte, el seu preu o la seva marca, sense saber realment què estem menjant. Per això, fer un tast de xocolates pot ser una experiència molt enriquidora, tant per al paladar com per a la ment.
Un tast de xocolates consisteix a apreciar les propietats organolèptiques de la xocolata, és a dir, les que podem percebre amb els sentits: la vista, l’olfacte, l’oïda, el tacte i el gust. A través d’aquests sentits, podem descobrir els diferents tipus de xocolata, les seves varietats, els seus orígens, els seus processos de fabricació i les seves qualitats.
Per fer un tast de xocolates, no cal ser un expert ni tenir un equipament especial. Només necessitem unes quantes xocolates de diferents tipus i orígens, una ampolla d’aigua mineral, uns trossos de pa torrat o de poma, un ambient tranquil i una bona disposició. A continuació, us expliquem els passos a seguir per fer un tast de xocolates exitós:

Seleccionar les xocolates
El primer pas és triar les xocolates que volem tastar. És recomanable que siguin de bona qualitat, amb un contingut de cacau superior al 50%, i que tinguin indicat el seu origen i el seu percentatge de cacau. També és interessant que siguin de diferents tipus (negra, amb llet, blanca, amb fruits secs, amb espècies, etc.) i de diferents orígens (Àfrica, Amèrica, Àsia, etc.), per poder comparar-les i apreciar les seves diferències.

El nombre de xocolates a tastar depèn del temps i de la capacitat de cada un, però no és aconsellable que superi les sis o set, per evitar la saturació del paladar. L’ordre de tast ha de ser de menor a major intensitat de cacau, per no alterar la percepció dels sabors.

Preparar el material i l’ambient
El segon pas és preparar el material i l’ambient necessaris per al tast. El material consisteix en un tallador o un ganivet per tallar les xocolates, uns plats o uns paperets per servir-les, uns gots o unes copes per l’aigua, uns trossos de pa torrat o de poma per netejar el paladar, i un full o una llibreta per prendre notes.
L’ambient ha de ser tranquil, sense sorolls ni distraccions, i amb una temperatura agradable, entre 18 i 22 graus. També és important que no hi hagi olors fortes ni aliments que puguin interferir amb el tast, com el cafè, el tabac o els perfums.

Observar les xocolates
El tercer pas és observar les xocolates amb atenció, abans de menjar-les. Hem de fixar-nos en el seu aspecte, la seva forma, el seu color, la seva brillantor i la seva textura. Una xocolata de bona qualitat ha de tenir un aspecte llis i brillant, sense ratlles, estries o taques blanques. El seu color ha de ser uniforme i acord amb el seu tipus i origen. La seva forma pot ser quadrada, rectangular o d’una altra geometria, segons el seu modelatge.

Olorar les xocolates
El quart pas és olorar les xocolates, acostant-les al nas i inspirant profundament. Hem de percebre els seus aromes, que poden ser de cacau, de fruits secs, de vainilla, de flors, d’herbes, d’espècies, etc. Els aromes ens donen informació sobre el tipus i l’origen de la xocolata, així com sobre el seu procés de torrat i de conxat. Una xocolata de bona qualitat ha de tenir uns aromes intensos i agradables, sense olors estranyes o desagradables.

Escoltar les xocolates
El cinquè pas és escoltar les xocolates, mossegant-les amb cura i atenent al soroll que fan. Hem de notar el seu espetec, que ens indica la seva consistència i la seva temperatura. Una xocolata de bona qualitat ha de tenir un espetec viu i net, sense ser massa dur ni massa tou. La seva temperatura ha de ser propera a la del cos, entre 30 i 35 graus.

Tocar les xocolates
El següent as és tocar les xocolates, fent-les fondre a la llengua i notant la seva textura. Hem de sentir el seu tacte, que pot ser suau, cremós, granulat, cruixent, etc. La textura ens dona informació sobre el contingut de mantega de cacau, el grau de mòlta i el temps de conxat de la xocolata. Una xocolata de bona qualitat ha de tenir una textura fina i sedosa, sense grumolls ni impureses.

Degustar les xocolates
L’últim pas és degustar les xocolates, assaborint-les amb calma i identificant els seus gustos. Hem de reconèixer els seus sabors, que poden ser dolços, amargs, àcids, salats, picants, etc. Els sabors ens donen informació sobre el percentatge de cacau, el tipus de sucre, els additius i els ingredients afegits a la xocolata. Una xocolata de bona qualitat ha de tenir uns sabors equilibrats i complexos, sense ser excessivament dolços ni amargs.

Després de cada tast, hem de beure una mica d’aigua i menjar un tros de pa torrat o de poma, per netejar el paladar i preparar-lo per a la següent xocolata. També hem de prendre notes de les nostres impressions, per poder comparar-les i valorar-les.

Així, hem completat el tast de xocolates, una activitat divertida i educativa que ens permet descobrir els secrets d’aquest producte tan deliciós i variat. Esperem que us hagi agradat i que us animeu a provar-ho. Bon profit!