Taller de Gintónicos

Taller de Gintónicos

Os presentamos nuestra propuesta de cata de gintónics o taller de gintonics a domicilio o en nuestra masía .
Estos talleres quieren ser una actividad lúdica, participativa, pero también formativa, donde explicaremos la historia de la ginebra, las características de las tónicas y curiosidades sobre el mundo de la coctelería.
El taller se inicia con una breve introducción a la elaboración de la ginebra (proceso, ingredientes, clasificación, etc). Seguidamente, se hace una demostración de los pasos a seguir a la hora de elaborar un gin-tonic, y el alumno pasa a dar el primer gin-tonic siguiendo los pasos que les hemos enseñado.
Para ello, cada alumno en su mesa, dispondrá de todo el material necesario: hielo, frutas, copas, pinzas, ginebras, tónicas….
Cada participante elaborará cuatro gintónics diferentes. Utilizamos tónicas diferentes y cuatro ginebras Premium diferentes, representado cada una de ellas de una de las distintas familias de ginebras que encontramos en el mercado: ginebras cítricas, especiadas, florales y vegetales.

Si queréis hacer una cata de gintónics en Barcelona, ​​Cataluña, Valencia o en nuestra masía, se la podemos hacer. La duración de la cata suele ser de 1h30.

taller gintonic cata gintonics xavier bassa 1

Tast de Gintònics

Origen de la ginebra
Diu la història que la ginebra va sorgir al segle XVII a Holanda i s’atribueix a un apotecari holandès anomenat Sylvius de la Boa, que va macerar baies de ginebró amb alcohol destil·lat. Al líquid resultant se’n va dir jenever, que ha derivat fins al nom actual de ginebra.
Els anglesos que van lluitar a Holanda a la Guerra dels Trenta Anys, al segle XVII, es van impressionar  del “Dutch courage” (coratge holandès), com anomenaven la manera com els seus companys d’armes emprenien la lluita després de beure aquesta jenever, i la van portar al seu país, on van passar a anomenar-la “Gin”.
Des que es va popularitzar a Europa als segles XVII i XVIII hi ha gairebé tantes varietats de ginebra com destil·leries, encara que els tres tipus de ginebra oficials són Gin, Gin Distilled i London Dry Gin (una ginebra seca, no dolça, on predomina el sabor a ginebró). Totes elles s’elaboren de la mateixa manera, però el que les fa diferents entre elles són les aromes i les essències amb què es preparen.

Les baies de ginebró
El ginebró o nebrina és fruit d’un arbust de la família de les coníferes (juniperus communis), semblant en aspecte a un xiprer, que creix en altura i en climes freds com els del nord d’Amèrica i Europa. Els seus fruits són de color verd en brotar, però a mesura que maduren van adquirint, aproximadament en any i mig, el seu característic to morat, que és quan es recol·lecten.
Aquestes baies de ginebró fa milers d’anys que es feien servir per als seus beneficis medicinals, des de l’època romana, i també a la cuina.
La ginebra perquè sigui ginebra ha d’haver estat macerada amb baies de ginebró.

Procés d’elaboració
La ginebra és una beguda destil·lada que utilitza normalment com a base un alcohol etílic d’origen agrícola, com ara cereals (ordi, blat, sègol, etc.) o remolatxa. Però també trobem al mercat ginebres que han estat elaborades amb alcohols d’origen vínic, com la nordés (raïm Albariño) , G’vine o la gin Xoriguer.
El procés de destil·lació de la ginebra es fa en un alambí, tradicionalment de coure, però també pot ser d’acer inoxidable. Aquí és on l’alcohol se sotmet a un punt d’ebullició per convertir-se en vapor i aromatitzar-se amb essències i botànics.
El vapor obtingut travessa uns conductes de condensació fins que surt en estat líquid.
La ginebra per anomenar-se ginebra ha d’estar obligatòriament aromatitzada amb ginebró.
Fins fa poc teníem només ginebres: ara tenim ginebres Prèmium; què vol dir Prèmium? Doncs 8€ més per ampolla. Simplement, és una manera d’apujar el preu de l’ampolla.
Un cop tenim l’alcohol base aromatitzat amb baies de ginebró  després cada elaborador hi afegeix els botànics que desitgi per a donar-li la seva personalitat: poden utilitzar espècies, fruites, flors, llavors, herbes aromàtiques, arrels… i les ginebres més econòmiques utilitzen aromes i essències sintètiques.
El que diferencia cada marca de ginebra són les essències o aromes que s’hi afegeixen. Podem trobar ginebres herbals, que es caracteritzen pels seus orígens botànics (romaní, farigola, herba bona, per exemple), les ginebres cítriques, que poden oferir una lleugera aroma i sabor a llima, aranja, taronja, entre d’altres, i les fruiteres, amb records de fruits vermells, per exemple.
En els tasts de gintònics heu de tenir preparats una selecció de botànics per a decorar els gintònics.
Aquí teniu un llistat de botànics utilitzats i el que aporten:
El ginebró és similar al pi amb notes cítriques
La Salicòrnia, aporta aromes balsàmics.
La flor d’hibisc recorda als fruits vermells i pot aportar coloració vermella.
La regalèssia és una opció botànica dolça i enfustada al sucre.
L’ametlla aporta aromes a massapà i lleugers sabors picants.
El cardamom és cítric, picant, i aporta un record a eucaliptus.
La canyella aporta un toc llenyós i lleugerament picant.
La pell de taronja sol aportar sabors dolços o amargs.
L’angèlica té un gust de mesc terrós; lleugerament amarg i una mica herbaci.
La pell de llimona aporta sabors cítrics i frescos.
L’arrel d’Orris és amarga i perfumada, com les violetes.
La Càssia és picant i recorda a la canyella.
La Nou moscada és una espècia molt aromàtica i lleugerament dolça.
Les llavors de coriandre poden aportar cítric, nou i un sabor lleugerament de picant.
El gingebre té una aroma molt particular i afegeix un sabor ardent.
La sàlvia aporta frescor i notes àcides.
L’herballuïsa aporta notes cítriques i dolcenques.

Com preparar una cata de gintònics
El rei actual de la cocteleria són els gintònics, ho podeu preguntar a qualsevol barman o  sumiller i us dirà que és el combinat més demanat. Una bona experiència gastronòmica pot ser la d’organitzar un tast de gintònics on cada persona aprèn a elaborar-los i és una d’aquelles activitats de degustació on tothom pot compartir gust i aroma en un ambient lúdic però formatiu.
Hi ha gintònics per a totes les persones, i podeu fer un taller tast de gintònics divertit i entretingut.  Prepara la sala del tast, amb una taula àmplia i que l’habitació estigui lliure d’olors (ambientadors, fum, olors de cuina, etc), en un tast de gintònics és important que l’ambient no estigui contaminat per olors estranyes.
Material: Tingues preparades copes de vidre per a cada gintonic que vagis a fer. Si cada participant fa quatre gin tonics, necessitaràs 4 copes per persona. També pinces de gel, vas mesurador o gigger, culleretes tipus imperial i coladors strainer.
En una copa de tast, hi pots posar la quantitat de ginebra justa per fer cada gintònic.
Tingues a punt gel de qualitat; Intenteu que siguin glaçons grossos i que no hagin estat en un congelador en contacte amb congelats de peix, verdura o carn. Hi ha una alta probabilitat que s’hagin contaminat.
Tòniques: també hi ha tòniques Premium. Jo fugiria de les tòniques aromatitzades, ja que les seves aromes poden entrar en conflicte amb les de les ginebres.

Ingredients i botànics:
En funció de la personalitat de cada ginebra, de les aromes que hi predominin, utilitzarem uns botànics que ni l’emmascarin ni entrin en conflicte: Pot ajudar ( i molt) saber quins botànics han utilitzat per elaborar la ginebra.
Avaluació olfactiva: agafa la copa que conté la mida de ginebra a fer servir, i apropa-la a poc a poc al nas, fins a uns 10 cm, i olora-la suaument, sense fer inspiracions profundes. Capta les seves aromes… són de fruites?, d’espècies?, a què et recorden?
Passos a seguir per a cada gintònic
Pas 1. Servim el gel
Amb gel de bona qualitat omplim la copa fins al límit i remenem, o bé amb la cullereta o bé girant la copa sobre si mateixa, per tal de refredar el vidre per la panxa interior.
Un cop refredada la copa, el gel ha fos aigua en remoure’l, i hem de decantar-la (fent servir el colador strainer) abans de continuar amb el següent pas. No és gens recomanable començar a elaborar un Gintònic deixant-lo aigualit ja en la seva preparació.
Pas 2. Servim la ginebra
Utilitzant el jigger de 40 cl, 50 ml, hi afegim la dosi de Ginebra.
Servirem una dosi mesurada de ginebra per evitar gintònics massa carregats de ginebra.
Pas 3. Servim la tònica
Recolzats per la cullereta, la podem fer servir com a tobogan (tenint en compte que hi ha una pèrdua gas carbònic, o usem només la cullera per evitar aquesta pèrdua.
Si no disposem de cullereta podem fer aquest pas sobre un glaçó directament.
Pas 4. Condimentem i adornem
Utilitzem els elements decoratius/aromatitzants descrits per a cada ginebra.
Pas 5. Gaudir
Sense remenar i deixant-ho reposar uns trenta segons, perquè es barregi i s’estengui l’aroma, tindrem el Gin Tonic preparat per a la seva degustació.
Es pot fer una cata guiada de forma divertida com activitat d’amics o com a teambuilding d’empresa. O un taller de gin per aprendre a mesclar les ginebres i tòniques i també si voleu amb alguna tònica prèmium,  per aprendre a fer el gintònic perfecte.
Podeu trobar més informació a www.xavierbassa.com, on el nostre barman us oferirà cursos, catas, preus i grups mínim per una cata a Barcelona i a la resta de Catalunya.
Prepara ja el teu tast de gintònics.

 
tast de vins a domicili

Comprar Cata de Gintónics a Domicilio

tast de vins a domicili

Comprar Cata de Gintónics en Barcelona

tast de vins a domicili

Comprar Cata de Gintónics privada en pareja

tast de vins a domicili

Comprar Vale Regalo Cata de Gintónicos abierto a la masía