Lectures d’estiu

1200 1659031264glasses 1052010 1280

1200 1659031264glasses 1052010 1280

 Article publicat a la revista cupatges

Hola aficionats!
Doncs sí, aquesta setmana comença Joc de cartes d’estiu. Però ja us dic jo que el vi no hi té presència. Per tant, el programa ja no ens interessa. Per tant, tindrem més temps per fer altres coses. Per fer coses interessants. Per fer coses que no sigui perdre el temps a la carretera fent cues per anar a aquells absurds llocs amb platja. Aprofitarem el temps per llegir, i aquí tenim tres llibres: per aprendre del vi, per comprar el vi a partir del que hem après, i per practicar amb el vi que hem comprat amb el criteri de què hem après; em seguiu, oi?

Per aprendre
El vino auténtico (la importancia de la naturalidad)
Jamie Goode, Sam Harrop, editorial planeta gastro
Aquest llibre va ser publicat originalment els EUA el 2011 i ens arriba traduït al castellà ara el 2022. Algunes de les observacions del mercat del vi que es fan a l’inici del llibre dibuixen una situació que, deu anys després, ja no és la mateixa.
El seu traductor, Fernando Garí Puig, nascut el 1956, utilitza un terme per fer al·lusió al vi que m’irrita especialment, i és la paraula caldo. I en aquest llibre l’ha usat 27 vegades, per tant, m’ha irritat 27 vegades.
El llibre fa un repàs a conceptes com terroir, els empelts, la biodinàmica, cultiu ecològic, orgànic, lluita raonada, vinicultura sostenible, i un capítol especialment interessant on relata la manipulació física i química que pot fer l’enòleg al vi. Parla de la utilització dels llevats, la maduresa del raïm i de l’alt grau alcohòlic actual, i de la tendència cap als vins cada cop més naturals. Tot i que el llibre podria semblar una oda al vi natural, no ho és, i a la pàgina 44 ja ens ho apunta:           

“podemos perder el efecto terroir mediante una intervención insuficiente o aplicando técnicas enológicas inapropiadas. Los vinos naturales elaborados sin sulfitos suelen tener un sabor parecido y eso significa que las opciones enológicas han dado como resultado una perdida del sentido del origen”.Compte doncs.

Fa un repàs dels defectes que podem trobar al vi, passant però molt de puntetes per sobre de les amines biògenes, que és el realment perillós en els vins naturals. Acaba fent un dibuix del canvi climàtic al món i com aquest sembla afectar a la vinya i al vi.
És un llibre interessant on el lector iniciat  pot aprofundir en alguns aspectes del vi que difícilment li explicarien durant la visita a un celler o en un tast de vins.    
Bé, ara que ja sabeu com es fa un vi, què s’hi pot fer, què no s’hi ha de fer i què podeu trobar si compreu segons què:

Per comprar

La guia de vins de Catalunya i el Rosselló 2022.
Jordi Alcover, Sílvia Naranjo, editorial SUB.
En aquest llibre hi trobareu 1258 vins tastats i puntuats, però potser el més important és la part inicial del llibre on s’exposa la realitat actual del vi a Catalunya, fent una mirada exhaustiva a les varietats plantades a cada Denominació d’Origen mostrant el seu panorama  (i a vegades drama) vinícola, i una visió clara del que els autors entenen com a vi català representatiu del territori. Una proposta valenta que invita a reflexionar a l’hora de comprar una ampolla de vi. I també invita a reflexionar als cellers i a les autoritats competents sobre què tenen, què fan i sobretot què podrien fer per a dignificar el territori.
I ara que ja teniu les ampolles comprades, comprades amb sensibilitat i criteri, ara hem de mirar d’acompanyar aquests vins (caldos, que diria el traductor del primer llibre) amb les menges adequades.

Per practicar:

Cuaderno practico de maridaje.
Xavier Ayala, RBA editores.
El títol no enganya. Tot i que les primeres pàgines del llibre podrien semblar una lectura massa simple, són una iniciació amena a l’elaboració del vi, a les copes, al servei el vi, al gust, als tipus de vi, als tipus de maridatge (per afinitat, per contrast, territorial, geogràfic o de costum, bàsics, clàssics i típics).

Explica com fer una fitxa de maridatge i com a partir dels elements d’un plat podem crear el maridatge ideal.
Al llibre trobem divuit receptes amb propostes de maridatge, i si voleu canviar algun dels ingredients del plat, a partir de la fitxa de maridatge que heu fet podreu escollir el vi que millor hi marida.
Realment és un quadern de maridatge, que us ajudarà a entendre el perquè del maridatge i us farà gaudir molt més encara del plaer de beure vins catalans.

Doncs mira, aquí en Xavier Bassa en un moment, us ha arreglat tot l’estiu evitant que aneu a aquells paisatges de costa plens de tatuats bevent cerveses en gots de plàstic.
Au, a llegir, a comprar vins catalans i a maridar-los cuinant, convidant a amics, amigues, amiguis o amegues, ja no sé… perquè jo no soc inclusiu, jo soc exclusiu: exclusivament bec vi.
Que torni l’hivern ja.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut