6 vins pels que aneu curts d’armilla, però teniu consciencia social.

990 1473235279 Bodegues Torres 2016 068 e1686909862536

Imatge il·lustrativa
Quico Ortega
A tota aquella mena de gent que em diu que un vi de més de 3 € és massa car, sempre els dic el mateix: beu cervesa, si trobes que el vi és car, beu cervesa. No passa res. Però si decideixes pagar menys de 3 € per una ampolla de vi estàs promocionant una cosa: la misèria del territori.

T’explico. El vi no es fabrica, el vi és agricultura i s’elabora. Darrere d’un vi hi ha la feina d’un viticultor que cuida diàriament una vinya, una vinya exposada a unes incerteses climàtiques, a pedregades, a glaçades, a sequeres, a les pluges excessives o les pluges a deshora, a les destrosses causades pels senglars (sí, aquells animals que a alguns els fa tanta gràcia de fotografiar enmig de la ciutat i que fins i tot alguns els donen menjar), a les destrosses provocades per estols d’ocells, etc.

A més a més hi ha un vinicultor que fa una tria del raïm i el vinifica amb cura, un celler, una ampolla de vidre amb un tap i una etiqueta i una capsa i un palet i un transportista i un distribuïdor i una botiga, i això té un preu. Si tu pagues menys de 3 € per una ampolla, a qui creus que pagaran menys? Al fabricant de vidre? Al que ha imprès les etiquetes? A l’empresa de taps? Al transportista? Al distribuïdor? No, el que s’emportarà la pitjor part serà sempre el pagès. Sempre.

I després us estranyeu que els joves marxin dels pobles, que les terres s’abandonin, i que quan hi ha un incendi -com que els camps abandonats s’han convertit en boscos- es cremi mitja Catalunya d’una tacada.

Si al pagès se li pagués el preu que toca, es guanyaria la vida, no marxaria dels pobles, cuidaria la terra i aquests paisatges de mosaics de cultius evitarien que un incendi es propagués, es convertís en un gran incendi, incendi que pot arribar a cremar cases i a cremar vides. I com deia el millor president que mai hem tingut a la catalana terra, “això no se pot permitir” (Josep Lluis Nuñez i Navarro, 1931-2018).

Tal com em va dir un dia un perniler, “cada cop que compres, estàs votant”; si compres a botigues de comerç local, estàs votant per un model d’economia de proximitat. Si compres a hipermercats tipus Mercadona estàs votant per un model d’economia del que ja n’estem veient les conseqüències. Tu decideixes. Tu votes. Pensa això abans de comprar una ampolla de vi. Per cert, un perniler és una persona dedicada al comerç de pernils a l’engròs, que se us ha d’explicar tot.

 

576 1654499469vins tots

Nogensmenys, si vas curt d’armilla, aquí tens 6 vins a un preu digne. Digne pel pagès.

 

Finca Viladellops Viladellops Xarel·lo 2021 DO Penedès

En Marcelo Desvalls, propietari del celler, elabora uns vins que volen reflectir el terrer de les vinyes. En aquest cas es tracta d’un vi fet a partir de dues vinyes velles de xarel·lo ubicades al Massís del Garraf, en uns terrenys argilo calcaris, on si passegeu entre les vinyes trobareu fòssils marins per tot arreu. Vinificat en inoxidable, ha fet una lleu criança amb les seves mares.

Preu 7.05 €

 

576 1654500079viladellops

Celler Abanico Wines Lo Cometa Blanc 2021, DO Terra Alta

Es tracta d’un vi fet amb 100% amb garnatxa blanca ecològica, collida manualment i vinificada sense contacte amb fusta. Una verema primerenca ens assegura una frescor a la fruita que la trobarem traslladada al vi mitjançant una agradable acidesa que acompanyarà perfectament aquests dies de calor que ens vénen a sobre.

Preu: 5.60 €

 

576 1654499968cometa

Oller del Mas Petit Bernat Blanc 2021, DO Pla de Bages

La magnífica propietat de Celler Oller del Mas amb una extensió de 600 hectàrees, disposa de 60 hectàrees de vinya ecològica certificada. El Petit Bernat Blanc està fet amb macabeu i malvasia manresana provinent de 3 vinyes amb ceps de més de 30 anys. Descobrim un vi fresc i aromàtic, de beure fàcil.

Preu: 7.90 €

576 1654500241petit bernat

Les Argiles d’Orto Negre 2021, DO Montsant

El celler Orto Vins és capitanejat per un dels grans, en Joan Asens, dins del meu top 3 de millors enòlegs de la península, o un culte wine maker com dirien els guais.

Tal com el seu nom indica, les argiles, es tracta d’un raïm provinent de vinyes d’argila, situades al poble del Masroig. Fet amb garnatxa negra i samsó, no ha vist la fusta durant el seu procés d’elaboració. Es tracta d’un vi per iniciar-se en la zona.

Preu: 7.75 €

576 1654499983orto

Martí Fabra L’Oratori 2020, DO Empordà

El Celler Marti Fabra situat als peus de la Serra de l’Albera, amb unes vinyes ventilades per la tramuntana. El fi està fet amb garnatxa negre i samsó, amb unes gotes de cabernet sauvignon. El vi s’ha criat durant 12 mesos en cubs de ciment. El celler es troba al costat de la Base militar General Alvarez de Castro. Però no us alarmeu, al celler són gent de pau. De fet, no fan ni vins escumosos, per tant, ni taps disparen. Mira si són de pau.

Preu: 7.30 €

 

576 1654499975loratori

Josep Foraster Les Gallinetes 2020, DO Conca de Barberà

El celler Mas Foraster el trobareu a Montblanc. No confondre amb el fabricant alemany de plomes estilogràfiques; Montblanc és un poble de la Conca de Barberà i allà tothom parla català, si més no la gran majoria, vull dir. El vi s’ha fet amb trepat, garnatxa negre i una mica de shiraz. És un vi més concentrat que ha fet una criança de 5 mesos en bótes de roure francès. I a més a més, a l’etiqueta i surt una gallina, que sempre fa gràcia.

Preu: 7.95 €

576 1654499961gallinetes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut