Comprar vi és més culte i sa que comprar cervesa.

S’ha fet a Dinamarca un estudi de consumidors amb l’objectiu d’investigar si les persones que compren vi, compren aliments més saludables que els que compren cervesa.
Mètode
Les dades van ser preses d’aproximadament 3,5 milions de transaccions triades a l’atzar de 98 punts de venda, de dues grans cadenes de supermercats danesos ( Bilka i Føtex supermercats) durant sis mesos. Es va utilitzar l’anàlisi de correspondència i de regressió logística per analitzar les dades. L’anàlisi de correspondències té per objecte interpretar les dimensions extretes, i proporciona informació similar a la produïda per l’anàlisi factorial, encara que és un mètode no paramètric i, per tant, no fa suposicions sobre la distribució.
 
Resultats

F1 medium
La Figura 1 mostra els resultats de l’anàlisi de correspondència.

La trama correspondència mostra que els compradors de cervesa són més propensos a comprar patates fregides, refrescs i xai, i que els compradors de vi són més propensos a comprar oli, olives, carn de vedella i de vaca. De la mateixa manera, es va interpretar la dimensió 2 com una dieta mediterrània (oli, vi, carn de vedella, carn baixa en greix i formatge baix en greix) a l’extrem negatiu baixa i una dieta tradicional (cervesa, mantega, salsitxes i carn de porc) en l’extrem positiu alt .

 
F2 medium
La Figura 2 mostra els resultats de la regressió logística. Comparant el vi i els compradors de cervesa, trobem que els compradors de cervesa fan menys compres d’olives, fruites o verdures, oli de cuina, pollastre, llet baixa en greix, formatge baix en greix i carn baixa en greix que els compradors de vi i més compres de refrescos, xai, salsitxes, mantega o margarina, carn de porc, patates fregides, embotits, sucre i plats cuinats llestos.
 

Discussió

Aquest estudi indica que les persones que compren (i, presumiblement, beuen vi) compren una major quantitat d’aliments saludables que aquells que compren cervesa. Els compradors de vi van comprar més olives, fruites o verdures, pollastre, oli de cuina i productes baixos en greix que les persones que van comprar cervesa. Els compradors de cervesa compren més plats preparats cuits, sucre, embotits, patates fregides, carn de porc, mantega, salsitxes, xai i refrescs que les persones que van comprar vi. Els compradors de vi eren més propensos a comprar productes alimentaris mediterranis, mentre que els compradors de cervesa tendeixen a comprar aliments tradicionals.

Fortaleses i debilitats de l’estudi

Bilka i Føtex supermercats es troben a tot arreu de Dinamarca i té una àmplia línia de productes, pel que fa als articles alimentaris i no alimentaris, i els seus clients representen un ampli sector de la població danesa, tot i que les famílies d’ingressos mitjans tendeixen a ser sobrerepresentat. La major part de la cervesa (i probablement la major part del vi) que cotitza a Dinamarca es ven als supermercats i els clients estudiats representen un ampli espectre de la població danesa a tot arreu de Dinamarca. Un desavantatge d’aquest estudi és la manca d’informació bàsica sobre els clients, com ara l’edat, el sexe, l’estat civil, l’educació i els seus ingressos.
 
Comparació amb altres estudis
Els resultats recolzen les troballes dels Estats Units, Dinamarca i França, que mostren que els bevedors de vi tendeixen a menjar fruita, verdura i peix i l’ús d’oli de cuina amb més freqüència i greixos saturats amb menys freqüència que els que prefereixen altres begudes alcohòliques.
Un estudi francès va trobar que les persones que prefereixen vi, mengen més verdures, fruites, pa, llet, formatge i ous, i menys patates que els que prefereixen cervesa.
Un estudi dels Estats Units va mostrar que les persones que bevien vi tenien més porcions de fruites i verdures i menys porcions de color vermell o carns fregides, i que la seva dieta conté menys colesterol, greixos saturats i alcohol, i més fibra que les persones que prenien altres tipus d’alcohol.
 
Possible explicació dels beneficis de salut de beure vi
L’efecte beneficiós addicional de beure vi, en lloc d’altres begudes alcohòliques, sobre la mortalitat i la morbiditat de la malaltia cardíaca coronària i certs tipus de càncer pot ser degut a les substàncies específiques en vi o a diferents característiques de les persones que prenen altres tipus d’alcohol. El vi tendeix a ser begut amb els àpats, en quantitats moderades, que poden tenir avantatges metabòlics.
Els bevedors de vi de Dinamarca, a vegades presenten un major nivell d’educació, majors ingressos, millor psicològic funcionament, i una millor salut subjectiva que les persones que no beuen vi.
Resultats similars han estat trobats en una població de Califòrnia: les persones que prefereixen vi tendeixen a ser més educats, les dones sanes, sense sobrepès, solen ser joves o de mitjana edat, amb un consum moderat d’alcohol, mentre que els que prefereixen la cervesa tendeixen a ser menys educats els homes i amb un superior consum d’alcohol.
Vols fer més cultura de vi? t’ho expliquem.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content