Les noves Zones de la DO CAVA

El Consell Regulador del Cava ha aprovat la nova zonificació i segmentació qualitativa de la D.O. Cava.

Als caves d’una criança mínima de 9 mesos se’ls denominarà a partir d’ara CAVA DE GUARDA, que representen el 85% del total de la producció, i a partir d’una criança d’entre 18 i 36  mesos rebran el nom de CAVA de GUARDA SUPERIOR.
En aquesta última categoria s’engloben els Reserves, els Grans Reserves i els de Paratge Qualificat. Els Reserva, per exemple, passen de 15 a 18 mesos de criança, s’identifica l’anyada en l’etiquetatge, es disposa de nous marxamos i es potencia la sostenibilitat i els caves ecològics.
Així mateix, s’identifica a aquells cellers que duen a terme l’elaboració dels productes emparats per la D.O. Cava amb el 100% del premsatge i el vinificat en la propietat
Tot i que es volia que tots els caves fossin identificats per zones finalment, per oposició de les grans cavistes Freixenet i Garcia Carrion (Jaume Serra), seran les mateixes cavistes les que triïn si volen incloure a les seves etiquetes on s’ha fet la producció i la subzona. Ara bé, als caves de guarda només s’hi podrà incloure la zona, mentre que els de guarda superior podran identificar zona i subzona.
La zonificació de la D.O. Cava s’estableix en un triple nivell: en primer lloc, una zonificació marcada per grans trets climàtics i geogràfics, fruit de la mateixa configuració pròpia de la denominació d’origen, i que porta a delimitar quatre zones diferenciades. El segon nivell de zonificació seria el de les subzones, que vénen definides per característiques climàtiques, orogràfiques, històriques o humanes específiques que les justifiquen, i que coincideixen amb regions vitivinícoles ja existents. Finalment, el tercer nivell de zonificació és el del Paratge Qualificat, que ve definit per la identificació de les parcel·les que el formen, havent de comptar amb característiques edàfiques, climàtiques i de cultiu pròpies que les diferenciïn del seu entorn.
El cava que es produeix a la DO es dividirà en quatre zones.
El que es faci a Catalunya s’identificarà amb el nom Comtats de Barcelona.
Comprèn cinc subzones: l’equivalent a la DO Penedès es denominarà Valls d’Anoia-Foix, la d’Alella es dirà Serra de Mar, la de Tarragona portarà el nom de Conca de Gaià, la de Conca de Barberà s’ha batejat amb el nom de Serra de Prades i, finalment, la de Lleida es dirà Pla de Ponent.
El cava d’Aragóes dirà Valle del Ebro, i tindrà dues subzones: Alto Ebro i Valle del Cierzo.
El cava d’Extremadura, Viñedos de Almendralejo, i el de València, Altos de Levante.
El Consell Regulador del Cava va convocar a grans especialistes mundials en vins escumosos per a examinar i avalar el projecte de segmentació i zonificació de la D.O. Cava, experts del nivell mundial com Richard Juhlin o Tom Stevenson.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut