Cinc vins blancs «biodinàmics» elaborats a Catalunya

1200 1648740431biodinamica

 

Imatge il·lustrativa
Maxpixels
Tornem amb una selecció de vins biodinàmics, aquest cop de vins blancs. El terme biodinàmic fa un temps que s’ha posat de “moda” i sovint és simplement un argument de venda més. La biodinàmica ben entesa i ben practicada és un enfoc holístic de l’agricultura que genera un cercle tancat en una finca, on les terres cultivades son abonades pels propis animals que hi viuen i on les plantes, els insectes, els ocells, i tot ésser viu de l’entorn hi té el seu espai i el seu paper en aconseguir una terra viva i sana, carregada d’energia. 
 
Com que a vegades això no és així, hi ha un cert malestar entre els productors biodinàmics “purs”, perquè han vist com l’empresa que ha emès els certificats de biodinàmica ha estat molt laxa, fent que tothom l’obtingui massa fàcilment.
 
Sembla ser que al 2023 els requisits per obtenir el segell de biodinàmic seran més estrictes i, per exemple, caldran un nombre determinat d’animals per hectàrea a la finca (vaques, xais, cavalls) per a poder-lo obtenir. O sigui que ja no n’hi haurà prou amb fer-se un foto llaurant amb un cavall; s’hauran de tenir animals, fer compost, utilitzar la fitoteràpia per intentar aplicar el mínim de sofre i coure possible a la vinya, aplicar preparats biodinàmics i tenir un rigor amb tot el que es fa.
 
Tots els vins han estat tastats en dia flor, seguint el calendari biodinàmic.
 

Finca Olivardots Groc d’àmfora 2020


DO Empordà
Lledone blanc, lledoner roig i macabeu

11€
A partir d’unes vinyes velles de lledoner blanc, lledoner roig i macabeu, s’obté aquest vi de cupatge, que ha fet una maceració amb les pells i fermentació i criança en àmfores de terrissa de 700 l durant 4 mesos. 
576 1648740259olivardots
És un vi que es mostra inicialment discret en nas, fresc, amb uns records de poma verda i flor blanca. En boca mostra més amplitud, d’apreciable densitat, i d’una agradable amargor, amb un final càlid.
 

Cíclic 2018, celler La Gravera


DO Costers del Segre
Garnatxa Blanca

20€
Elaborat 100% amb garnatxa blanca, aquest vi a estat fermentat i criat en fusta de roure eslovè durant 12 mesos, fent Bâttonage amb les seves mares.
Trobem un color daurat, aromes fumades i torrades indicatiu del seu pas per fusta; fruita blanca madura i pansida, flor de ginesta.
576 1648740240ciclic
El vi es mostra ampli en boca, gras (a causa del seu contacte amb les mares) i persistent amb una lleugera i agradable amargor final.
 

Mirabelles 2018, celler Credo


DO Penedès
Malvasia de Sitges

32€
Aquest vi està fet 100% amb Malvasia de Sitges. El nom del vi ve per tots els ruscs d’abelles que s’han instal·lat entorn les vinyes a fi i efecte de millorar la pol·linització a la zona i crear un entorn més ric.
576 1648740254mirabelles 500x900 1
El vi ha fet una maceració pel·licular i fermentació amb llevats salvatges en gerra d’argila vermella, fet que permet una lleugera respiració al vi. Bâttonage amb mares durant un mes i el celler li dona un repòs i una guarda de 2 anys en ampolla abans de sortir al mercat, buscant una volguda maduració del vi perquè el consumidor el trobi més fet. Trobo una ampolla on no s’expressa la varietat, el vi es mostra evolucionat i amb tocs d’oxidació, records de terra de sidreria, degut potser a una vinificació més extrema.
 

Planetes Carinyena Blanca 2020, Familia Nin Ortiz


DOQ Priorat
Carinyena blanca

35€
Per una mutació genètica espontània sorgeix aquesta carinyena blanca d’un cep de 116 anys, una raresa única que podem trobar embotellada. No sé si entraria a la categoria de vins unicorn, però molt a prop deu estar.
576 1648740378planetes
Maceració amb pells i rapa, fermentació amb llevats salvatges en botes de roure i posterior criança de vuit mesos en botes velles de 6-15 anys, aconseguint un vi gens emmascarat per la fusta, de fet no se’n perceben rastres, amb una estructura i una frescor que li atorga una molt llarga vida en ampolla. En fan molt poques ampolles, afanyeu-vos si no us voleu quedar sense.

Indígena 2020, Celler Parés Baltà


DO Penedès
Garnatxa blanca

11€
Ja fa uns anys que aquest celler aposta per aplicar la biodinàmica al seu celler, venint de fa temps del cultiu ecològic. Un vi monovarietal de garnatxa blanca, amb un nas atractiu d’aromes de fruita blanca madura, mel, flor dolça d’arbre fruiter, cítrics. Trobem un vi fàcil en boca, lleuger, suau, fugint de densitats i complicacions, trobant una fruita més madura en boca. Agradable.
576 1648740383vino indigena blanco pares balta scaled 1

article publicat a la revista cupatges

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut