Envasos ecològics

La necessitat d’utilitzar ampolles de vidre ecològiques i envasos alternatius que tinguin cura de l’ambient, ha generat un profund debat a la indústria. El que passa és que encara és tradició per alguns bodeguers de fer servir ampolles de vidre de més d’1 quilo per als seus vins d’alta gamma. Ha estat, però, la demanda dels compradors externs el que ha portat els cellers exportadors a incorporar envasos nous, entre els quals es destaquen les ampolles de vidre de menor gruix, els contenidors de cartró (Tetra) o d’alumini (llaunes). A diferència d’Austràlia, els cellers Europeus encara no incorporen l’envàs PET, o els d’alumini, com Anglaterra.
Sembla que en els propers dos anys, no només el vi, sinó també la cervesa es comercialitzarà en envasos PET (Polietilè tereftalat o politereftalat d’etilè), ja que aquests envasos, són lleugers i de resistència mecànica a la compressió i a les caigudes, que a més poden conservar el sabor i aroma dels aliments, són una barrera contra els gasos i són reciclables, a diferència del PVC.
Recentment, l’empresa australiana Wolf Blass va llançar en PET seva línia Green Label, i la francesa Boisset va fer el mateix amb la marca Yellow Jersey per als EUA. Els experts assenyalen, però, que la vida d’un vi en PET és d’uns 12 mesos, el que limitaria el seu ús a productes de consum ràpid i d’alta rotació.
 
Ampolles de vidre
ampollabuida2Al Regne Unit, un dels més grans compradors de vins del món, encapçala la demanda de vins en ampolles ecològiques. Dos dels seus comentaristes de vi més coneguts, Oz Clarke i Jancis Robinson, van generar dues campanyes per fer prendre consciència de la necessitat d’incorporar envasos ecològics en una indústria on l’ecologia i el “fair trade” (comerç just), són conceptes importants.
El pes mitjà d’una ampolla és de 500 grams a la Gran Bretanya, segons British Glass, una organització que treballa en el Programa d’Acció de Residus i Recursos del Govern (WRAP). British Glass declarava a la revista Decanter que la despesa de vidre podria ser reduïda en 20.000 tones, si es dona impuls a la producció d’ampolles de vi més lleugeres. De fet, el compromís és baixar el pes de l’ampolla comuna a 300 grams.
Per a les noves ampolles es fa servir el mateix vidre, el que canvia és el pes que es redueix entre un 10 i un 20%.

 

Cartrótetrapak La porció de mercat de varietals en envasos de cartró a Europa, es reporten experiències molt reeixides de vendes de vins en aquests envasos. Una d’elles la protagonitza la companyia francesa Codi amb el seu vi Tandem, orientat als joves, que es ven en Tetra reciclable i porta una canyeta amb quatre orificis en un extrem, cosa que fa que el vi arribi a la boca en petites corrents individuals, que recreen l’efecte de prendre vi en una copa, segons publicita la firma Tetrapak.
El punt fort de l’envàs de cartró és el seu pes i el seu lliurament en bovines, el que facilita la logística i l’emmagatzematge, a més del reciclat.
Des del punt de vista mediambiental, aquest envàs té moltíssims avantatges. En la producció necessita menys recursos. A més, el cartó és completament ecològic perquè la seva principal matèria primera és fusta, un recurs renovable, que al seu torn és extret de boscos certificats i cultivats exclusivament per a la producció de cartó.
Després de la seva vida útil, aquests envasos passen per circuits de reciclatge. En un d’ells el rebuig es pica i es premsa amb temperatura, amb això s’aconsegueixen xapes aglomerades, ja que el polietilè de l’envàs serveix d’aglutinant per les parts.
Una altra forma de reciclatge, és portar els envasos a una paperera, després remullar-nos en aigua. En acabat se separa la polpa cel·lulòsica per reutilitzar en paper. L’alumini i polietilè es fonen i es fabriquen teules per a cases o xapes acanalades.

Alumini

villauna2La companyia Iron Wine va envasar un bivarietal de Cabernet i Malbec i un blanc, Chenin Blanc, en llaunes semblants a les de gasoses i cerveses. Amb una diferència important: per dins porten una laca interna especial que preserva el vi, impedint que es transmeti qualsevol gust aliè.
Sembla que la idea d’envasar en llaunes d’alumini va néixer a partir que molts vins són emmagatzemats en tancs d’acer inoxidable, de manera que no va semblar desgavellat comercialitzar en aquest tipus d’embalatge, ja que manté al vi perfectament protegit de l’aire i de la llum.
La llauna d’alumini té alguns beneficis per al consumidor. Permet guardar el vi el temps que sigui necessari, encara que aquest termini està donat sobretot pel vi en si.
Un altre dels avantatges que presenta aquest envàs és la seva mida, tenen dues mesures de 350 cc i de 250 cc”, cosa que podria ser ideal per a les línies aèries.
L’alumini és reciclable 100% i no solament és reciclable sinó que a més és més lleuger i es redueix molt el pes del transport, ja que una llauna pesa menys de 10 grams”.
 
Altres alternativesBag in Box: Recipient constituït per una bossa de plàstic o alumini, protegida per un envàs rígid de cartó i compta amb una canilla per servir el vi. Mitjançant la canilla es pot servir molt còmodament el vi evitant que ingressi aire dins de la bossa. D’aquesta manera l’oxigen no fa malbé el vi. Els Bag in Box es venen en envasos de 3 litres, un 48% més lleugers que 4 ampolles de vi, encara que també venen envasos d’1,5-1400 litres. El Bag in Box se suma a la tendència de tenir cura de l’ecologia. És barat i tots els seus elements són reciclables.
 
 
Ampolles d’alumini: El 2005 va sortir al mercat un vi rosat produït a Portugal, ampollaaluminianomenat BrightPink. Aquesta línia ve en ampolla d’alumini segellada amb tap de rosca i es va crear aquest envàs com una estratègia per arribar als locals nocturns, i la pintura a l’exterior de l’ampolla brilla en la foscor.
 
 
 
 
 
 
Bossa amb dispenser: Vint vegades més lleugera que una ampolla, llançat al mercat per l’empresa AB%2520Pouch%2520Conveniencesud-africana The Company for Wine People, aquest envàs, anomenat Arniston Bay Pouch, no es trenca, és fàcil de guardar i manté el vi a la nevera fins 1 mes després d’obert.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content