champagne, cava, com s’ha de servir

Llegeixo estupefacte, en un article publicat al mundo, que abocar suaument el Champagne ben fred en una copa inclinada és la millor manera de conservar una efervescència òptima i de preservar el seu sabor, segons han determinat uns investigadors francesos, en un treball, publicat a l’últim número del ‘American Journal of Agricultural and Food Chemistry’.
Els científics, dirigits per l’enòleg i químic Gérard Liger-Belair, de la Universitat de Reims Champagne-Ardenne, també han estat els primers a confirmar científicament la importància de servir el xampany molt fred: 4 º C és la temperatura ideal perquè assoleixi el seu millor sabor.
Aquests experts han determinat que les bombolles són l’essència mateixa dels grans Champagnes i vins escumosos, i també de les cerveses. Investigacions anteriors havien demostrat que les petites bombolles que es formen en el moment en què s’alliberen grans quantitats de diòxid de carboni (CO₂) dissolt, permeten la transferència del sabor i l’aroma del Champagne a les papil·les gustatives.
Des de fa temps aquests investigadors sospitaven que la forma d’abocar el xampany a la copa tenia un efecte significatiu sobre el seu nivell de CO₂, i per tant sobre la seva qualitat. En altres paraules: com més CO₂ es conserva, millor està el vi.
Però cap investigació científica havia demostrat fins ara aquesta hipòtesi. Per aconseguir-ho, els autors de l’estudi feren ‘tests’ sobre la pèrdua de CO₂ segons dues maneres diferents de servir el Champagne.
La primera: abocar directament a la copa vertical.
La segona: inclinant la copa per obtenir un flux més lent, cosa que permet conservar fins al doble de bombolles de CO₂.
També han determinat que la temperatura molt baixa del Champagne ajuda a reduir la pèrdua de CO₂, cosa ja sabuda, per l’efecte cullereta.
Sincerament, calia fer un estudi com aquest, per descobrir que el CO₂ es desprèn amb més facilitat com més calent està el líquid, i com més agressiva sigui la manera d’abocar-lo a la copa?
Sembla ser, que si deixes una ampolla de champagne destapada, també s’escapa el CO₂ … Però no hi ha cap estudi científic que ho confirmi, encara.
Si voleu fer un bon tast de vins, aquí us ho podem organitzar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content