el delestage (desllastat)

Durant els darrers anys una nova pràctica, coneguda amb el nom de delestage, s’ha anat introduint a poc a poc als cellers. Es tracta d’una tècnica que permet afavorir l’extracció del color i dels compostos fenòlics presents en el barret durant la vinificació en negre. Per tant, pot ser considerada com una alternativa o un complement a les tècniques clàssiques de tractament del barret com són el remuntat, l’enfonsall i la inundació.
El terme delestatge procedeix del francès i es podria traduir al català com desllastar, el qual és un vocable veritablement molt poc usat. Segons el diccionari a, es tractaria del verb desllastar, verb que fa referència a l’acció o efecte de treure llast per guanyar empenta i elevar els globus aerostàtics.
La tècnica del delestatge procedeix de la Côte du Rhône, si bé en l’actualitat s’aplica a cellers de tot el món.
De fet, la seva utilització en el món anglosaxó, on aquesta tècnica és coneguda com a “rack and return”, és molt més habitual que en els països productors tradicionals.
A continuació es mostra un esquema del procés del delestatge. Bàsicament el procediment consisteix en el següent: Una vegada que la fermentació alcohòlica ha començat i el barret s’ha format es procedeix a buidar tot el most/vi de la tina, enviant-lo a un altre dipòsit. Quan amb prou feines surt líquid, s’obre lleugerament la porta perquè el barret s’escorri el màxim possible.
Un cop escorregut, el most/vi és reenviat a la tina d’origen, el que provoca una completa descompactació del barret.
Aquest tractament tan enèrgic, afavoreix enormement la solubilització dels antocians i els tanins. delestage1
delestage2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
delestage3delestage4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content