La ressaca, i com evitar-la

A una entrevista a “Dossier Empresarial“:
La gente no sabe que la resaca no es siempre por el garrafón –afirma Javier de las Muelas– a menudo se debe a ese tipo de hielo, que al deshacerse con el gas carbónico, genera agujas de sales que se clavan como alfileres en el cerebro.
 
Deixant de banda les ximpleries absurdes publicades sense cap base científica, com l’anterior, parlem una mica dels motius de la ressaca, o el que en sabem a partir d’estudis, ara com ara.
Cadascun dels símptomes que apareixen poques hores després de deixar de beure, quan la concentració d’alcohol en sang ja és gairebé nul·la, té una explicació i un tractament pal·liatiu diferent.
L’alcohol indueix canvis en el metabolisme del fetge que desemboquen en una baixada dels nivells de sucre, provocant una lleugera hipoglucèmia, que millora si al matí s’ingereixen sucs o aliments carbohidratats.
Si s’han pres destil·lats d’alta graduació sense rebaixar-los amb cap altre líquid, l’alcohol irrita el sistema gastrointestinal i estimula la producció de secrecions pancreàtiques i àcids a l’estómac. Si el menjar previ a les copes és contundent i ric en greixos, estómac i intestins estan més protegits i l’absorció de l’alcohol és més lenta.
S’ha de beure aigua abans, durant i després: l’alcohol actua com a diürètic, fa que la glàndula pituïtària segregui menys hormones antidiürètiques com la vasopressina, l’efecte de la qual es que els ronyons no absorbeixin tant líquid, generant un augment de la producció d’orina i el cos acaba eliminant més líquid del que ingereix. Aquesta deshidratació i pèrdua d’electròlits és la responsable de la sensació de sequedat, cansament i set abundant, i pot contribuir al mal de cap per la vasodilatació al cervell.
A més de l’etanol, les begudes alcohòliques contenen unes substàncies anomenades congèneres que es generen durant el procés d’elaboració del destil·lat i contribueixen a la gravetat de la ressaca. Les begudes de baixa qualitat, contenen més congèneres i és per aquesta raó que se sol dir que les begudes de garrafa són molt pitjors.
Mesclar diferents tipus de licors també acaba sent contraproduent perquè augmenta la diversitat de congèneres i n’agreuja l’efecte.
Les begudes alcohòliques en funció de la intensitat de ressaca que generen, de més a menys, és la següent: conyac, vi negre, rom, whisky, vi blanc, ginebra, vodka i cervesa.
El metanol és el pitjor congènere de tots, i hi ha científics que el consideren el factor clau de la ressaca. Diuen que els enzims metabolitzen primer l’etanol, i desprès el metanol, produint formaldehid i àcid fòrmic. Això explicaria que els símptomes de la ressaca comencin quant la quantitat d’alcohol a la sang és gairebé nul·la.
Prendre vitamina B6, podria retallar el temps de patiment, encara que l’efecte sigui de placebo.
 
Resum.
Menjar bé abans i dolços després ajuda. Beure aigua. Una aspirina o d’ibuprofè al matí o abans d’anar a dormir disminueix el mal de cap.
Prendre alcohol al matí, és un error, si bé es pot tenir un alleujament momentani, ja que allarguem encara més el procés de desintoxicació del cos.
I sobretot, moderació.
Font: el lladre de Cervells, Pere Estupinyà, Ed. La Magrana. 
 

Si voleu aprendre’n més, aquí us ho podem arreglar.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content