La irradiació ultraviolada pot conservar el vi

 
llum+ultraviolada+conserva+el+vi
Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) han demostrat que la irradiació ultraviolada-visible (UV-vis) és eficaç per reduir l’activitat enzimàtica i la càrrega microbiana en l’elaboració de vi, possibilitant un menor ús de diòxid de sofre (SO2), una substància que, en consums alts, pot anar associada a riscos per a la salut i pot afectar a la qualitat del producte. Aquest és el resultat d’una recerca del departament de Tecnologia dels Aliments finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació, que també ha comptat amb la col·laboració dels cellers Raimat del grup Codorniu.
Els investigadors, encapçalats pel catedràtic Albert Ibarz, han vinificat mostres de most de les varietats Xarel·lo, Parellada i Cabernet Franc, provinents de Raimat i Sant Sadurní d’Anoia. Algunes, sense cap tractament protector; altres, amb una quantitat estàndard de SO2 afegida i un tercer grup, després d’una etapa d’irradiació UV-vis. Els resultats mostren que la irradiació ultraviolada-visible és capaç de prevenir el deteriorament del vi en el mateix grau que ho fa el diòxid de sofre, però sense canviar altres paràmetres de qualitat com ara el pH, l’àcid tartàric o el grau alcohòlic.
Aquesta tecnologia, que també s’està estudiant com a alternativa als tractaments tèrmics en el processament dels sucs de fruites, ajuda a garantir l’estabilitat del vi sense afectar a les seves propietats organolèptiques, sotmeses a alts estàndards de qualitat. Això no obstant, en cas d’aplicar-se en l’àmbit industrial encara seria necessària una petita addició residual de SO2 per tal d’inhibir completament l’activitat d’alguns enzims oxidatius, ja que el tractament d’irradiació en redueix l’activitat fins a un 82%, però, en algunes varietats, no és capaç d’eliminar-la completament.
En període de proves
Els experts assenyalen que encara es requereix una major optimització del procés abans de la seva aplicació, sobretot per adaptar-lo a les característiques pròpies de cada varietat de raïm i evitar canvis de color al llarg del procés. En el mateix estudi també han demostrat que és possible congelar el most de la varietat Parellada abans de la vinificació sense cap efecte negatiu.
Aquest estudi continuarà desenvolupant-se fins a finals de 2014, malgrat que un dels seus impulsors, Víctor Falguera, s’ha desvinculat recentment de la Universitat de Lleida per incorporar-se al grup de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries liderat per Josep Rufat. Els autors de l’estudi, publicat en part a la revista científica LWT- Food Science and Technology, esperen que els resultats, que posen de manifest les possibilitats del mètode, es tradueixin en una major implicació del sector en el cofinançament de la recerca en un futur pròxim.  (Font: vadevi)

Si voleu tastar bons vins, aquí us en podem informar.

 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content