Álvaro Palacios, “Si vols veremar, carinyena has de plantar”. Hotel Majestic

tast+alvaro+palacios+al+majestic
Hem pogut assistir a un altre multitudinari tast dels vins de l’Álvaro Palacios amb l’organització de Vilaviniteca. Feia set anys de l’últim gran tast que va fer al Majestic. Aquest cop, també, davant de 400 persones.
Vàrem poder veure un Álvaro Palacios expressiu, poètic, entusiasmat, impulsiu i hooligan en alguns moments. Business and Showman.
Comencem tastant els vins de Herencia Remondo, el celler familiar de Rioja, del qual en porta la direcció des de la mort del seu pare, l’any 2000.
 
Plácet 2010 (30.000) ampolles.
7.5 Ha de Viura (macabeu), situada al Monte Yerga de Alfaro, a una alçada d’uns 500 metres.
Fermentat a baixa temperatura, fa una criança amb mares durant uns cinc mesos en tines de dos mil litres, i després hi acaba la criança fins a arribar a l’any.    
L’anyada 2010 va ser una bona anyada, encara que no tingui molta càrrega estructural o de molta concentració física, és una anyada amb un cert encant; és aromàtic, net, flor blanca, fonoll, flor de romaní, pinya madura, embolicat pels aromes torrats de la fusta. En boca mostra una bona acidesa, amb un bon equilibri entre la fusta i la fruita, amb una boca untuosa.
La Montesa 2010 (630.000 ampolles)
75% de Garnatxa, 20% Tempranillo, 5% Mazuelo
Tot el vi prové del poble d’Alfaro.  Als anys setanta la major part de la vinya era Garnatxa, però als 80 es va arrencar pràcticament tota per plantar tempranillo. Els sols de la finca “La Montesa” són francs de sedimentació i col·luvis  de l’era quaternària, ferrosos, amb abundants pedres i horitzons càlcics. Amb prou feines hi plou 360 litres/any, en un terreny pedregós que reté la humitat, amb un clima mediterrani marcat per característiques  atlàntiques.
Trobem un vi fresc, amb marcats records de fruits vermells madurs, amb un record vegetal. Mostra una boca fàcil, de bona acidesa, i taní molt suau.
Propiedad 2010 (70.000 ampolles)
100% Garnatxa, elaborat a partir de cinc vinyes diferents. Amb una criança d’uns catorze mesos.
Trobem un vi amb un nas més intens, i profund. Mineral, guix, delicat. Amb una boca més estructurada, fruita, amb la fusta molt ben integrada. Més volum en boca, però amable, femení.
 
Els Vins del Priorat
Passen a tastar els seus vins del Priorat. Ell hi arriba el 1989, convidat per en Renee Barbier, i s’enamora de la zona.
Als principis del segle XX, el Priorat tenia 17.000 Ha plantades, i que van ser replantades la gran majoria, després de la fil·loxera. Però a la postguerra  la gent va deixar el camp, per la dificultat del conreu i per la poca producció que donaven les vinyes, i van anar a treballar a la ciutat, produint-se l’abandó de les vinyes.
L’any 1980 al priorat quedaven 700 Ha de vinya. Actualment, n’hi ha unes 2300.
Els vins de l’Álvaro, vol identificar-los amb el poble d’on surten, i que a l’etiqueta hi figuri el poble d’on ve el vi.
L’anyada 2012, segons Álvaro Palacios és la millor anyada dels últims vint-i-cinc anys, d’ençà que ell va arribar al Priorat, l’anyada més seca de la història.
Segons ell, les ultimes 4 anyades són:
2009 una mica espessa, descompensada per massa càrrega.
2010 plena d’encant i màgia, bonica, potser li falta “hechura
2011 molt estilitzada, refinada, expressió i textura.
2012 la més gran, refinada, màgica i consistent, amb molt potencial  d’envelliment.
 
Camins del Priorat 2012 (210.000 ampolles)
Elaborat amb Garnatxa, Samsó, Cabernet Sauvignon, Shiraz i merlot, de vinyes joves.  Té una criança d’entre 6 i 8 mesos. Nas de pura fruita àcida, fresca, cruixent, polpa de  fruita, que continua amb aquesta tònica en boca.   
Les terrasses 2011 (130.000 ampolles)
Garnatxa i Samsó amb una criança de dotze mesos, amb vins de diversos municipis del Priorat, i sols de vinyes velles.  Nas de fruits negres en licor, intens, net, suau en boca, fàcil de beure, marcant uns torrefactes al cap d’una estona.
Gratallops 2012 (7500 ampolles)
80% Garnatxa, 20% Samsó, criança en tines de fusta de 2000 litres. Un vi fet a partir de petites vinyes de Gratallops (el corral, ermites, torrents, sorts, les planes, mas d’en Pallarès, Manyetes, obagues i socarrats).
Un vi molt concentrat, equilibrat, floral, fragant, encara cru en boca, concentrat, amb més alcohol però més delicat.      
Dofí 2012 (20.500 ampolles)
96% Garnatxa, 4% Samsó, de tres vinyes: camp d’en Piqué, Coll de Falset i la baixada.  
A partir del 2011 Dofí ja no porta ni Cabernet Sauvignon ni Shiraz, sols les autòctones de la zona. Nas amb records de tinta Xina, fragant, delicat. Tens, ric, concentrat, obert i ampli, llaminer.
 
L’Ermita 2012 (1600 ampolles)
Garnatxa, Samsó i Pedro Ximenez, Garnatxa blanca i macabeu.
És considerada una vinya freda, situada en una obaga (orientació nord-est), amb molt pendent.
1.45 Ha plantades en part el 1909 i la resta al 1929. Alçada inicial a 400 metres, pissarra verda, rica en zinc i alumini, i unes importants betes de granit, que la converteixen en un suport molt fred. Es comença a veremar força tard.  El vi mostra una enorme subtilesa en nas i en boca. Amable, persistent i molt, molt llarg.
 
alvaro+palacios+al+majestic

 

Entrem als vins del  Bierzo, presentats per en Ricardo Pérez, que cultiva les vinyes aplicant la biodinàmica. Treballes amb més de 200 parcel·les diferents, petites vinyes, velles i totes en coster.
 
Pétalos 2011(320.000 ampolles)
Tot el raïm prové de vinya vella, bàsicament Mencía, i una mica de Alicante bouschet. És un vi de marcat caràcter jove, amb una certa astringència i sequedat en boca, tànnic. Però fàcil de beure.
Villa de Corullon 2012 (17.000 ampolles)
Fet amb 97% de Mencía, i la resta raïm blanc, provinent de vinyes del mateix poble, en costers en pendent extrem. El vi mostra uns torrats, una boca dura i potent, amb una presència alcohòlica.
Las Lamas 2012 (2600 ampolles), vinyes de set parcel·les, amb una edat de 60 a 100 anys.  Mostra un nas amb records minerals (llumí, fòsfor), fruita fresca madura, amb una boca carnosa, viva, crua.
 
Moncerbal 2012 (1800 ampolles)
Vinyes en sòls de pissarra, quars i marbre. Nas de fruita madura negra en licor (pruna), amb una fusta present. Boca musculada, estructura i taní marcat.
 
La Faraona 2012 (640 ampolles) 100% Mencía.
Vinya orientada al Sud-est, on s’aprofita el sol del matí, i té una maduració lenta. Roca mare de pissarra a 30 cm de la superfície, situada en una falla tectònica. Fruita dolça en nas, profund i suau en boca, ampli, amb un taní dolç. 
 
Alvaro+Palacios+majestic
Un tast d’espectacular posada en escena.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content