La incompatibilitat del perfum i el vi.

perfums+i+vi,+perfumes+y+vino

La paraula “perfum” o “perfums” deriva del llatí “per” i “fumare“, que significa produir fum, fent referència a les substàncies aromàtiques que desprenia un fum en ser cremat, usat per aromatitzar.

Actualment, la paraula perfum es refereix al líquid aromàtic que utilitza una dona o un home, per desprendre olors agradables .
L’art de l’elaboració de perfums va néixer a Egipte, desenvolupat posteriorment pels àrabs i els romans.
A Europa, prenen importància durant el Renaixement, especialment a França, a mitjan segle XIV. S’hi van instal·lar els primers minúsculs laboratoris de perfumistes dedicats a elaborar i vendre els seus propis preparats aromàtics, personalitzats per  a clients exclusius.
Amb el temps es va anar estenent el consum d’aigües d’olor, concretament, a les corts dels reis de França, Lluís XIV i Lluís XV, que van ser grans consumidors d’essències.
La història diu que s’hi veien una mica obligats per amagar la falta d’higiene i les males olors de l’època.
A Espanya, els guanters van ser els pioners, ja que venien els flascons al costat dels guants perfumats.
 
Tipus de perfums
Perfum: és la forma més concentrada, conté entre el 15-40 % d’essència aromàtica. Barrejat amb alcohol d’alta graduació. Generalment, té una aroma molt intensa i la seva durada gira al voltant de set hores.
Eau de Perfum: més coneguda com a EDP, conté una concentració del 15%. La seva durada és al voltant de quatre a sis hores.
 
Eau de Toilette: més coneguda com a EDT o aigua de bany, conté una concentració del 7-15 %. És la versió més lleugera dins dels perfums, perfecte per utilitzar-lo en ocasions informals. Els experts recomanen aplicar sobre la roba i no la pell. La seva durada és al voltant de tres a cinc hores.
Eau de Cologne: més coneguda com a EDC, conté una concentració del 3-6 % però amb aromes cítrics. La seva durada és al voltant de 3 hores.

Splash perfums: més coneguda com a EDS, conté una concentració d’’1 %.

 
 
Anem al tema. Perfum i vi: Incompatibles. Totalment incompatibles!!.
És desesperant aquesta gent que es presenta banyada en perfum de tastos de vi, a presentacions de cellers, on la resta d’assistents, professionals o no, no poden tastar el vi, ja que l’olor del perfum de la persona en qüestió, inunda la zona.

Evidentment, contra la ignorància d’aquests assistents, poca cosa hi podem fer.

Molt puntualment, a vegades els hi he fet un comentari, intentant ser el més educat possible. Una vegada en un concurs de tast, va entrar una persona a la sala, i amb el seu perfum no deixava concentrar als tastadors. Em vaig aixecar de la cadira i li vaig demanar que sortís de la sala. La veritat, és que ho va entendre perfectament.
Però, el que ens va sorprendre l’altre dia, a la presentació dels vins de Tramuntana, a la llotja de Barcelona, era la mateixa persona d’un celler, la que anava banyada en perfum. Era impossible tastar els seus vins, perquè tot allò que tocava, quedava impregnat de l’olor del perfum; les copes, les ampolles, el decantador, el vi.
Vàrem haver de marxar de l’estand perquè no érem capaços d’olorar els seus vins. I tenia a l’enòleg al costat!! I era un enòleg reconegut.
No ho entenc. No entenc com un comercial “professional” del vi, pot cometre un error d’aquest tipus. A no ser, que com a l’època de Luis XV, tingués alguna cosa a amagar.

Per tant, quan aneu a un tast de vins, no us poseu perfum.

 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Skip to content