El tap de suro i la seva interacció amb el vi i el cava

Jornada%2BT%C3%A8cnica%2BMuseu%2Bdel%2BSuro%2Br
S’ha celebrat al Museu del Suro de Palafrugell la jornada tècnica “El tap de suro i la seva interacció amb el vi i el cava organitzada per l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya AECORK.
La jornada s’ha obert amb la presentació de Joan J.Puig, president d’AECORK, i amb Sergi de Lamo director general de VITEC.
Les ponències han arrancat amb Albert Hereu, director de l’ICSURO, on ha explicat el cicle de vida del suro, mostrant la petjada de carboni d’aquest material en el medi ambient. De fet, és l’únic sistema de tapament que ofereix una petjada de carboni negativa amb una marca de -234g de CO₂, doncs absorbeixen més CO₂ del que emeten en la seva fabricació. La resta de tapaments, provenen de la indústria química i són contaminants.
Paulo Lopes, cap del departament de I+D+i de l’empresa Amorim, ens ha parlat del sap de suro i de la seva transferència d’oxigen al suro, comparant-lo amb altres sistemes de tapat.
Per a mi, ha estat una de les ponències més interessants i sorprenents, on s’han trencat vells mites i creences, i de la que en parlaré en un post molt més extens pròximament.    
Julien Michel, de la Universitat de Bordeus, ha exposat un estudi sobre l’evolució del vi tapat en diferents sistemes.
Van agafar vins de diferents regions de França i es van tapar utilitzant tap de suro, taps tècnics, taps sintètics, tap de rosca, i al cap de 5 anys es van tastar i analitzar per veure si hi havia diferències. Les conclusions apunten al tap de suro natural, com a millor sistema de tapament perquè el vi tingui una millor evolució.
Jordi Roselló, de VITEC, en la que per a mi ha estat l’altre gran ponència de la jornada, ha exposat com el suro pot aportar un valor sensorial als vins i caves.
S’ha fet una identificació del diferent perfil aromàtic de suro, en funció del seu bosc d’origen, o hem pogut veure taps que ofereixen uns perfils aromàtics més florals, o vegetals, o fins i tot avainillats, i aquests, en estar en contacte amb el vi, podrien cedir aquests compostos al vi. És un aspecte, que es podria considerar en vins que romandran molts anys a l’ampolla, en contacte amb el suro.
Helena Pereira, de la Universitat de Lisboa, ens ha fet una ponència sobre les propietats del suro, demostrant el perquè aquest material és el millor fins al dia d’avui, per a poder guardar els vins.
Magda Anton, de Caves Recaredo, cava que envelleix tots els seus productes en tap de suro (Aged with cork), ha explicat la seva experiència en les llargues criances tapades amb suro, on s’ha vist que l’envelliment és millor en suro, que no pas en tap corona.
La jornada s’ha tancat amb en Jordi Grau, de Vins i Licors Grau, on ens ha explicat la seva experiència arran del compromís que varen agafar amb el tapament de suro. Des del  2009, les etiquetes dels productes del lineal de la seva botiga, indiquen si un vi ha estat tapat amb suro o no. Això s’ha traduït en una major conscienciació del consumidor, i en una baixada de les vendes de les ampolles tapades amb taps sintètics.
En resum, ha estat una jornada força interessant i molt aclaridora en alguns aspectes.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut