Què són els vins biodinàmics? Cinc exemples per entendre’ls millor

1200 1633587109Image

 

Imatge il·lustrativa
Foto: Acadèmia de Poda
L’agricultura biodinàmica busca una integració en el medi, sense crear agressions i intentant agregar tota la fauna, flora i microorganismes locals, perquè tinguin el seu espai, i puguin desenvolupar-se sense perjudicar els cultius. S’intenta revitalitzar al màxim tota forma de vida que hi hagi present.

La terra no es llaura i no s’hi intervé amb el tractor, per evitar la compactació del sòl.
Només se sega l’herba, per a tenir una coberta vegetal, amb unes plantes que entren en competència hídrica amb els ceps, que mantenen el terreny airejat amb les seves arrels i que fan aportació de matèria orgànica, àcids i minerals. Evidentment, no utilitza cap mena d’insecticida ni herbicida.

Pel que fa als vins biodinàmics, ja que els tractaments en vinya, la data de verema, els tractaments al celler, desfangat, trasbals, embotellat, etc., es fan seguint les fases lunars, els elaboradors aconsellen consumir els vins seguint també les fases de la lluna.

Dits del Terra

Celler: Terroir al Límit
Denominació d’Origen: Priorat
Varietat: 100% Samsó
Preu: 56,60 €

Un dels primers vins que em van impressionar del Priorat, aleshores elaborat pel Sud-africà Eben Sadie. La seva fruita concentrada i la seva finor em van descobrir un Priorat contundent però molt elegant. Actualment, aquesta tendència a fer vins molt més prims, de menys capa i acidesa més marcada, ha afectat també aquest productor però conservant la complexitat i la longitud original.

Misteriós Syrah

Celler: El jardí dels Sentits
Denominació d’Origen: Penedès
Varietat: 100% Syrah
Preu: 16,50 €

Aquest vi prové d’una vinya que sobrepassa la vintena d’anys, a Subirats. Un vi delicat, fresc, lleuger, fruita vermella fresca i records de fruits negres del bosc, de glop fàcil i energitzant. És un vi que m’agrada perquè a més a més, el fa la Blanca Ozcáriz, enòloga a qui respecto i aprecio.
Per cert, tota la vinya de Shiraz del món, està afectada per una malaltia (anomenada decaïment) que mata els ceps i, que de moment no s’ha trobat solució. Invertiu ara comprant ampolles de Shiraz perquè cada com n’hi haurà menys. I serà més car. Espavileu.

Planella

Celler: Joan d’Anguera
Denominació d’Origen: Montsant
Varietat: Samsó i syrah
Preu: 15 €

Un vi per iniciar-se en els biodinàmics, sense buscar filigranes ni complicacions; mossegada sucosa de fruita vermella acabada de collir, records de tenda de llaminadures, un vi perspicu, que ens apropa a la vinya i al terrer, a la puresa i a la natura. No confondre natura amb natural, que aquí hi ha sulfurós perquè és un vi ben fet.

Bru Pinot Noir

Celler: Gramona
Denominació d’Origen: Penedès
Varietat: 100% Pinot Noir
Preu: 23 €

La varietat Pinot Noir és un raïm molt delicat (els que heu vist la pel·lícula “Entre Copas”, ja ho sabeu) que sol donar uns vins amb poc color, prims i delicats. En el Bru descobrim una fruita negra madura, càlid en nas, de pas en boca molt suau, sedós, d’un taní prim que acarona la boca i que convida a reomplir la copa.

La Baula

Celler: Can Serra dels Eixibis
Denominació d’Origen: Pla de Bages
Varietat: 50% Mandó 50% Sumoll
Preu: 22 €

De la mà de l’enòleg Joan Soler (apassionat divulgador del vi) ens arriba aquest vi fet de sumoll (varietat complicada) i mandó (varietat gairebé extinta). Un vi de color vermell brillant, d’acidesa marcada, records de fruita vermella fresca i fulla verda, flor dolça. Ràpid en boca, d’agradable record.

 
Article publicat a la revista cupatges 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut