Cinc vins blancs afruitats catalans que algun dia has de tastar

1200 1645724947Bodegues Torres 2016 068

Imatge il·lustrativa

Foto: Quico Ortega
Segons Xavier Rull al seu llibre el diccionari del vi, es defineix: Vi afruitat
Dit del gust o de l’aroma del vi que recorda el gust de la varietat de raïm amb què s’ha elaborat.

Quan un consumidor demana un vi afruitat/aromàtic/floral generalment entenem que ens demana un vi fresc, amb un nas intens que recorda a fruites blanques fresques i a flors dolcenques, un vi moltes vegades fàcil d’entendre, fàcil de prendre i fàcil de demanar una segona o tercera ampolla.

En el passat, era una categoria de vins que jo anomenava vins sexuals, perquè ajudaven a encarar la nit en les primeres cites d’una parella, un vi que ajudava a triomfar vaja. Avui en dia, amb la correcció política que ens tenalla, direm que són uns vins ideals com a copa de benvinguda o copa d’aperitiu.

La selecció de vins d’avui van més enllà del que seria una simple copa de benvinguda, buscant un gaudi que vindrà determinat pel moment i pel tipus de persona amb qui vulguem compartir l’ampolla.     

Gewürztraminer, Celler Oliver Conti


Preu: 6.50 €   
Varietat: Gewürztraminer
Denominació d’Origen Empordà

Els vins negres d’aquest celler van ser els primers que vaig saber identificar a cegues perquè tenien una particularitat aromàtica comuna (que no puc dir perquè és un secret de concursant de tastos a cegues). Amb els blancs ja era diferent. Aquest celler va canviar de mans fa pocs anys -va ser adquirit pel Grup Perelada Chivite-, cosa que va comportar un canvi d’imatge i d’estil dels seus vins.

 

Aquest monovarietal de Gewürztraminer representa molt bé el que pot donar aquesta varietat forana en terres colpides per la tramuntana i amanides amb alguna brisa marina.        

Sanmarti 1018 Macabeu Picapoll, Celler Sanmarti


Preu: 9 €         
Varietat: Picapoll
Denominació d’Origen Pla de Bages

En l’ànim (encertat) de prestigiar, recuperar i valorar les varietats autòctones, la Denominació d’Origen Pla de Bages ha apostat per la varietat picapoll com a ensenya de la Denominació.

 

Aquest vi, cupatge de macabeu i picapoll, amb una fermentació parcial en botes de roure, i una posterior criança amb part de les seves mares, ens ofereix un vi aromàtic en nas, gras en boca i molt agradable de beure.      

Flor d’albera, Celler Martí Fabra


Preu: 10 €       
Varietat: Moscatell de gra menut
Denominació d’Origen Empordà

El consumidor generalista associa invariablement el vi de moscatell a un vi dolç, i això no és sempre així, és clar.

 

El Flor d’Albera és un vi fet amb moscatell de gra menut, fermentat en dipòsits de formigó i posteriorment criat durant un any en botes de roure. Trobareu un vi amb les aromes del    moscatell embolcallades pels fumats i torrats de la seva llarga criança.     
Si mai voleu visitar el celler, quan arribeu al poble sobretot no gireu mai a l’esquerra: hi ha una base militar i allà dins de vins no hi entenen absolutament gens.  

Ekam, celler Castell d’Encús


Preu: 23 €       
Varietat: Riesling
Denominació d’Origen Costers del Segre

Per anar aquest celler heu d’anar a Talarm i pujant muntanya amunt, a més de 1000 metres d’altitud, trobareu el celler Castell d’Encús. Propietat d’en Raül Bobet, un dels enòlegs de culte de la península. Com els directors cinematogràfics de culte, interpreta el vi com Apichatpong, les fermentacions com Lars von Trier, la criança com Peckinpah, el taní com en Sorrentino, les ampolles com Verhoeven i la vinya com Kurosawa.

 

Vins extrems, com les seves vinyes; vins d’acidesa alta com l’altitud de les seves vinyes, vins amb tanins d’orfebreria, i vins de llarga, llarga guarda.
  

Aigua de llum, celler Vall-llach


Preu: 43 €        
Varietat: Viognier
Denominació d’Origen Qualificada Priorat

És un vi fet principalment amb la varietat viognier, esquitxat amb una mica de garnatxa, picapoll, macabeu i escanyavelles. Només se’n fan 800 ampolles i només s’elabora en anyades extraordinàries. Parcialment fermentat en fusta i inoxidable, posteriorment fa una criança de 4 mesos en fusta.

 

La calidesa pròpia de la varietat, amb els seus records de fruits exòtics i l’amplitud que li aporta el contacte amb la bota, fa que trobem un vi voluminós i extraordinàriament llarg.

Ui, és que aquest vi és molt car! A veure, aficionat: el vi no és indústria (el vi no es fabrica), el vi és agricultura (el vi s’elabora); hi ha un viticultor que cuida la vinya exposat a unes incerteses climàtiques, un vinicultor que selecciona el raïm i el vinifica amb cura, un celler, una ampolla de vidre amb un tap i una etiqueta i una capsa i un palet i un transportista i un distribuïdor i una botiga, i això té un preu. I si t’acostes al Priorat i veus l’orografia de les vinyes, les condicions amb què s’han de treballar aquelles vinyes, els minúsculs rendiments dels ceps, i l’esforç que han de fer per tirar cada collita endavant, podràs entendre el preu. 

I si ho trobes car doncs beu cervesa, cap problema… tot mediterràniament, com et volen fer creure.

 
Article publicat a la revista cupatges

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut