Domaine Viret, la cosmoculture®.

Domaine Viret, és un celler catedral que trobem al sud de la Drôme, de la regió Rhône-Alpes, a França.  Els vins del celler són etiquetats amb la denominació Côtes du Rhône-Villages.
Situat al poble de  Saint-Maurice-sur-Eygues, que juntament amb el seu poble veí Vinsobres, disposen del millor terrer del departament.
Al domaine hi trobem plantades les varietats més populars de Côtes du Rhône,  i cadascuna d’elles aporta la seva identitat a la complexitat als vins.
Varietats Negres: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan vella.
Varietats blanques: Viognier, Roussanne, Marsanne, Clairette, Bourboulenc…
Fins a vint-i-cinc varietats plantades a partir de selecció Massal de ceps centenaris, amb una edat mitjana de 40 anys, que fan presagiar el potencial dels seus vins.
domaine+viret+vinya+22
La composició dels sòls i una exposició geogràfica de la vinya (orientació sud, d’altitud entre 250 i 300 m) permeten obtenir una verema més rica en compostos necessaris per a l’elaboració de grans vins.
El sòl ric en argila, pedra calcària, còdols i, sovint sòls profunds. Distingim tres zones diferenciades de terrer, que formen la base per a elaborar els vins de selecció de parcel·la, el  Mareótis, les colonnades, i Emergence.
La família Viret, a finals dels 80, fruit de la seva observació de la natura, l’entorn, la terra,  decideixen orientar-se cap a una viticultura més respectuosa del lloc i del seu ecosistema. Ecològics, biodinàmics des de l’any 1990 comencen a aplicar la cosmoculture®.
L’objectiu de la cosmoculture® és la de reequilibrar, reenergitzar, i salvaguardar els equilibris vius i els ecosistemes.
L’aigua és el suport fonamental de la vida cel·lular, i ella és l’element  principal organitzador de la vida d’aquesta cultura.
Els Camps tel·lúrics i còsmics són els enllaços, i els éssers humans, les plantes i els animals en són els beneficiaris.
El lloc de l’home en termes de l’individu és important i el camp de la consciència en les seves aplicacions agrícoles és un altre element fonamental cosmoculture®.
La qualitat humana i el pensament humà són els vincles entre els elements que es troben a l’agricultura biodinàmica “aquí l’home es projecta més en el seu entorn de vida.”
domaine+viret+15
La cosmoculture® busca connectar-se a la terra pels corrents tel·lúrics, els corrents subterranis, per les falles.
La Geobiologia és l’estudi dels elements del sòl que causen les interferències electromagnètiques del medi ambient.
 
A l’aire, trobem les ones paràsites de diferents orígens, tots aquests elements tenen influències desvitalitzadores sobre la vida (plantes, arbres, animals i humans). 
Per tant, cal reequilibrar les forces vitalitzadores que actuen sobre els punts actius, una mena d’acupuntura, però no sobre la vida, sinó sobre  la terra.

En el futur, la cosmoculture® hauria de conduir a una marca col·lectiva i internacional, que s’ajusti com a un mètode que ens porti a un món d’harmonia, amb la ressonància i l’equilibri entre els éssers humans i els elements. Un mètode elitista d’alt valor ecològic, que garanteixi un món més viu, més respectuós i més equilibrat.

Celler catedral
domaine+viret+bodega+catedral
Es parteix del principi que el vi és un producte viu que segueix els cicles naturals i les seves influències. Han construït aquest celler en línia amb la seva filosofia de treball de la vinya per a posar el vi en condicions òptimes.
Les formes, els volums, les tretze columnes i el cor mineral, tenen aquí un paper important en l’energia i els intercanvis de vibració, per tal d’exaltar els vins durant els cicles successius de criança i conservació.
domaine+viret+catedrale+20
Construït basant-se en el principi del nombre d’or (Regla d’arquitectura dels constructors del gran Egipte), el celler està fet de blocs de pedra, de tres a sis tones cadascun.
L’any 2005 reintrodueixen a França l’elaboració de vins en àmfora. Les àmfores estan fabricades seguint les proporcions del nombre d’or “1,61833” per donar harmonia i equilibri d’energia en aquest treball vi.
Les àmfores són fetes a partir d’argiles seleccionades a partir d’anàlisis fisicoquímiques,
 
domaine+viret+anphora+31

domaine+viret+anphora41

Escollides especialment per a Domaine Viret i la seva orientació enològica. Es cou en un forn fins a arribar a la temperatura de 1000ºC, i es refreda lentament a dins el forn durant tres dies.

L’àmfora és un envàs molt porós, amb una transpiració molt elevada, amb una pèrdua de líquid molt important. Per evitar això, la part interna de l’àmfora és recoberta de cera d’abella per a segellar els porus ceràmics.
La vinificació es realitza amb els grans sencers de raïm. Treballen amb llevats endògens i no utilitzen cap mena de producte enològic, buscant una puresa aromàtica, delicadesa i tanins tàctils.
La visita i les explicacions de la família Viret, fan que la visita sigui una autèntica experiència, absolutament recomanable.
El dia de la nostra visita vàrem sopar al celler amb un menú basat en la tòfona (tuber melanosporum), fet pel chef Christophe, provinent de Suïssa.
 
El Menú
Focaccia blanche 
 
Focaccia+blanche

 

 Dim Sum au Sandre
Dim+Sum+au+Sandre
Degustation des vins du domaine
oeuf Mayo
(coudée d’or 2012)
oeuf+Mayo
 
Crêpe vonnassienne aux Topinambours
Dolia Ambré 2012
 
Carpaccio de filet de veau fumé, crème de châtaignes
Sylibre 2006 magnum
Carpaccio+de+filet+de+veau+fum%25C3%25A9%252C+cr%25C3%25A8me+de+ch%25C3%25A2taignes
 
Feuilleté de Colvert, foie gras, cardon, polenta
Colonnades 2003 jéroboam
Feuillet%25C3%25A9+de+Colvert%252C+foie+gras%252C+cardon%252C+polenta
Feuillet%25C3%25A9+de+Colvert%252C+foie+gras%252C+cardon%252C+polenta6
 
Brillat Savarin
Dolia Paradis 2012
Brillat+Savarin
 
Poire Choco
Lug Brune Magnum
Poire+Choco
 
 
Vins tastats del celler
vins+domaine+viret+R

100% Pur bulle

Varietats: Garnatxa, shyraz, Counoise.
Vi rosat que fa una segona fementació en ampolla.
De bonic color rosat, mostra un nas fresc de fruita vermella acabada de collir, pinyol de cirera, amb un record vegetal.
En boca trobem un punt pétillant, i sensació de sucre residual. Vi lleuger, net, fresc i alegre, de copa de benvinguda.
BDN 2012
Varietats: 100% Caladoc.
És una varietat negra, vinificada en blanc. En nas es mostra reduït, notes de fòsfor, fonoll, minerals, fruita blanca madura, toc cítric. Boca amable, amb records de Sauvignon Blanc, lleuger i confirmant les notes trobades en nas. Agradable.
SYlibre 2006
Varietats: shiraz 100%
Vi monovarietal, nas de notes Torrefactes, i fruita negra madura. De Boca compacte, estructura, taní polit, suau i cremós. Un vi que demana carn.
Colonnades 2003 jeroboam
Varietats: Garnatxa+sh+mourvedre    
Nas de Fruita negra, olivada, pruna negra, cirera, alcohol, a puntes mentolades i balsamic. Frescor en boca, però amb taní i estructura. Records de fulla de tabac i cacao. Vi  molt fresc, amb acidesa i bon cos. Interessant.
La coulee d’or 2012
Clairete, viogner, rousane, marsane
Són vins discrets en nas que de mica en mica es van obrint. Fòsfor, punt càlid de la viognier, varietat que participa aportant-hi volum. Vi més càlid, de menys acidesa que la resta del celler. Viu, toc vegetal, fonoll, ginesta, floral, punt anisat. Necessita també un menjar contundent.
Dolia 2012. Vi en àmfora.
Varietats: Muscat petit grain, Bourboulenc, Clairette rose, Roussanne,  Grenache blanc
Color molt evolucionat, tons ambre, coure. Licoròs, fruita passificada, Codonyat, però de molt bona acidesa. Sembla maderitzat, però és la petja de l’àmfora. Tocs de  sobremaduració, d’orellana, litxis, pètal de rosa, tarongina. Nas que condiciona a dolçor, i un vi per a mi, amb un maridatge molt complicat.
Dolia 2010 àmfora
Varietats: Garnatxa,sh, Murviedre, carignan
Nas de Fruits vermells en licor, i fruits negres del bosc. Madur, taní dolç,  amable en boca, d’alcohol ben integrat, untuós.
Dolia 2010 4 passerille
Varietats: Garnatxa
Vi dolcs fet amb la tècnica del gra passificat. Nas de Garnatxa dolça, toc de pegamento imedio, amb records de monastrells vells.
Dolç i profund en boca. Molt bona acidesa, com en tots els vins tastats del celler.
 
Un Gran descobriment per a mi, el celler Domaine Viret, que vaig poder conèixer a la trobada de microproductors de vi d’Andorra, el passat novembre. La filosofia del celler, s’hi pot entrar o no, però el que si he de reconèixer, és que tots els vins que vaig tastar eren nets, polits, fragants, particulars però ben elaborats, i tots interessants. I això, molts cellers moderns no ho poden dir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut