Model matemàtic per predir el temps de guarda dels vins escumosos

La vida útil dels vins escumosos i de tots els vins en general, depèn de factors ambientals com la llum, les vibracions, la humitat i sobretot del factor temperatura.
Des de la Universitat de Barcelona, un equip de recerca dirigit per Montserrat Riu-Aumatell ha aconseguit formular un model matemàtic per predir la vida útil dels vins escumosos.
Aquest grup d’investigadors va estudiar diversos compostos com a potencials marcadors de l’evolució del vi, per tal de trobar un mètode que permetés determinar el temps i les condicions de conservació òptimes dels vins escumosos.
Es va analitzar el grau d’enfosquiment (absorbància a 420 nm), els compostos fenòlics, i el contingut de 5-hidroximetilfurfural (5-HMF) en sis vins escumosos mantinguts a tres temperatures (20 °C com a temperatura ambient, 16 °C com a temperatura de celler, i 4 °C com a temperatura de nevera) durant més de dos anys. L’àcid cafèic, àcid trans-cutàric, àcid p-cumàric, i 5-HMF van ser els compostos amb la correlació més gran amb l’enfosquiment i el temps.
D’ells el 5-HMF, compost que ja s’usa com a marcador en altres sectors de la indústria alimentària, va ser el que va presentar una major sensibilitat als canvis de temperatura i una menor variabilitat.
 
5 HMF+vigoodL’estudi proposa models matemàtics que els cellers poden utilitzar per predir la vida útil dels seus vins escumosos en funció del temps d’emmagatzematge i la temperatura.
Aquest treball ha demostrat que el 5-HMF és un bon indicador de la frescor del vi i també que la conservació dels vins escumosos a 4 °C permet prevenir l’enfosquiment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tens cap dubte?
Enviar WhatsApp
Ves al contingut